Close button

Що таке "мозковий туман" після коронавируса і як його лікувати

Що таке "мозковий туман" після коронавируса і як його лікувати

Пандемія йде на спад, але CoViD-19 ще довго буде примушувати людей лікуватися. Учені попередили, що крім серця, шлунка і легень коронавірус вражає і мозок. І це надовго, повідомляє Life.

Перші прояви

Ще в жовтні 2020 року нейробіологи і нейрофізіологи з Національного інституту охорони здоров'я Великобританії прийшли до висновку, що коронавірус крім температури, кашлю і болю в голові викликає і специфічне виснаження організму. Одним з найважчих наслідків CoViD-19 стало багатомісячне стан "мозкового туману" і сильне виснаження. Крім цього у деяких пацієнтів зберігалася втрата нюху і випадало волосся.

Точна кількість людей з подібними порушеннями в роботі мозку після CoViD-19 невідомо. Медики і вчені відзначають, що їх частка може досягати 20-30% від загального числа перехворілих ковідом. Причин для прояву "мозкового туману" багато: запальні процеси в організмі, недолік кисню, що надходить в мозок, і загальний стан імунітету. З думкою про те, що коронавірус впливає на нервову систему і пошкоджує захист нервових клітин, згоден санітарний лікар, директор за якістю ТОВ "Санітарний сервіс" Микола Дубінін. За його словами, деякі симптоми CoViD-19 насторожували вчених з самого початку.

"Нейротропним (здатність вірусу вражати нервові клітини) відома вже давно. Саме з цим пов'язана втрата нюху і смаку при захворюванні. Цей симптом і послужив відправною точкою для багатьох досліджень. Тепер ясно, що захворювання навіть легкого ступеня тяжкості може протікати Не без сліду. Можна навіть дати прогноз: подальші дослідження і спостереження за іншими медичними спеціальностями також покажуть нові прояви", - Микола Дубінін, санітарний лікар, директор за якістю ТОВ" санітарний сервіс ".

Крутіше, ніж цитокіновий шторм

Аспірант факультету біології і медицини Королівського коледжу Лондона, нейрофізіолог Матіас Ренгітіс пояснив, що про прояви "мозкового туману" відомо багато років, однак перш їх не пов'язували з коронавірусів.

"Якщо брати відносно свіжі дослідження п'ятирічної давності, то" мозковий туман "- це здебільшого медикаментозні прояви. Раніше такі побічні ефекти спостерігалися у деяких пацієнтів, які приймають сильнодіючі ліки, особливо якщо мова йшла про лікування якихось серйозних мозкових порушень. Ще одне з ранніх проявів - слідство не цілком здорового способу життя. Порушення кровообігу, зміна біохімії крові, хвороби судин, викликані прийомом шкідливої їжі і постійними стресами, - ось основні причини. Пандемія CoViD-19 показала, що інфекція може самостійно провокувати когнітивні проблеми, і ефективної терапії поки не розробили", - Матіас Ренгітіс, аспірант факультету біології і медицини Королівського коледжу Лондона, нейрофізіолог.

Ренгітіс пояснив, що в групі найбільш високого ризику - люди з онкологічними захворюваннями і порушеннями в роботі нервової системи. Його слова підтверджують дослідження: вчені з Меморіального онкологічного центру ім. Слоуна Кеттеринга (MSK) в Нью-Йорку дійшли висновку, що неврологічна дисфункція (енцефалопатія) після зараження вірусом SARS-CoV-2 частіше проявляється у людей навіть з легкими формами онкології. Вчені з'ясували, що "мозковий туман" провокується стійким запаленням і супроводжується ... високим рівнем цитокінів в спинномозковій рідині. Якщо запалення не лікувати, то може статися цитокіновий шторм, наслідки якого можуть бути незворотні.

Як лікувати "мозковий туман" після коронавируса?

Почати потрібно з того, що механізм розвитку "мозкового туману" при так званому тривалому ковідном синдромі, коли наслідки захворювання проявляються і через багато місяців після лікування, до кінця не розкритий. Вчені та медики радять не затягувати і при перших же симптомах звернутися за медичною допомогою, а вже лікарі можуть призначити протизапальні препарати, гормональні ліки і ноотропи - речовини для нормалізації роботи мозку. Останні регулярно виписують не тільки людям, що перенесли ковід, а й пацієнтам після інсульту, оскільки пошкодження при "мозковому тумані" і інсульті дуже схожі.

Головне, що потрібно знати про мозковому тумані, - його абсолютно точно не можна запускати. Якщо запізнитися з діагностикою та початком прийому протизапальних препаратів, то крім короткочасної втрати пам'яті і інших складнощів в роботі мозку людина може зіткнутися і з іншими проявами. Серед найбільш неоднозначних з них - панічні атаки, спалахи люті, невмотивована агресія, сплутаність свідомості і навіть проблеми із зором.

"Мозковий туман", за словами вчених, може проявлятися як під час захворювання, так і після проходження курсу лікування. Особливо уважно поставитися до свого здоров'я медики, нейробіологи та реаніматологи просять людей, які раніше лікувалися від психічних розладів і невралгічних захворювань.

Новини

Популярні теми форуму

analytics