Close button

Продукти харчування продовжують дорожчати: причини і перспективи

Продукти харчування продовжують дорожчати: причини і перспективи

З початку нового року в Україні помітно подорожчали продукти харчування. Найбільше по кишенях українців вдарили ціни на яйця, крупи, олію та цукор, повідомляє УНИАН.

"Ніколи ще не бачив, щоб яйця в магазині коштували 45-50 гривень за один десяток. Та й не звертав уваги на ціну, поки вона не виросла майже в два рази", - скаржиться киянин Владислав, який вивчає свій касовий чек в одному з супермаркетів столиці.

За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, до середині лютого яйця подорожчали на 63 відсотки в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, цукор - на 52 відсотки, майже наполовину подорожчала гречана крупа і деякі інші зернові крупи, а рослинне масло зросла в ціні на третину.

В цілому, інфляція в Україні в січні поточного року склала 6,1 відсотка проти січня минулого року, прискорилися з 5 відсотків в грудні.

Чи стане українцям від цього легше, але наша країна йде в руслі глобальних тенденцій. Зараз у всьому світі спостерігається зростання цін на продовольство після піку коронакрізісу навесні минулого року.

Згідно зі звітом Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО), світові ціни на продукти харчування в січні 2021 року продовжили зростання восьмий місяць поспіль і досягли найвищого значення за останні сім років.

Зростання підігрівається двома факторами: перший з них - зниження врожаю сировини (зернових і олійних, цукрового очерету і буряка) в ключових країнах-постачальниках через посуху в 2020 році. Другий - більш обережна експортна політика держав в період пандемії: все намагаються залишити побільше запасів всередині своїх країн через страх перед другою хвилею пандемії коронавируса, коли можуть закритися вантажні порти і світові поставки продовольства будуть обмежені.

Власне, стабільне зростання цін на світовому ринку є однією з головних причин зміни цін на продовольство в Україні.

Надалі експерти не виключають ще більшого подорожчання деяких продуктів харчування в нашій країні. Але не все так погано. З довгоочікуваним приходом весни очікується сезонне падіння цін на окремі види сільгосппродукції.

1510315225-4088.jpg?0.09560536309829026

дорожчає цукор

За даними ФАО, в січні світові ціни на цукор зросли більш ніж на 8 відсотків у порівнянні з попереднім місяцем і досягли найвищого рівня з травня 2017 року.

В Україні ж цукор в січні подорожчав на 5 відсотків у порівнянні з попереднім місяцем, і на цілих 52 відсотки в річному вираженні. Ціни в демократичних супермаркетах стартують від 22,5 грн / кг, хоча ще восени цукор можна було купити від 16 грн/кг.

"Скорочення обсягів виробництва цукру в 2020 році на 33 відсотки в поєднанні зі зростанням цін на світовому ринку призводять до зростання вартості. Українські виробники цукру навіть практично припинили експортні відвантаження в січні 2021 року, оскільки на внутрішньому ринку є стабільний попит при обмеженій пропозиції. В поточної ситуації не варто очікувати зниження цін на цукор до початку нового цукрового сезону", - розповіла аналітик асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Світлана Литвин.

А сезон виробництва цукру в нашій країні почнеться лише восени, та й немає ніяких гарантій, що виробники захочуть продавати новий продукт дешевше встановленого рівня.

1613569604-2618.jpg?0.546599203120332

Рослинна олія не відстає

За січень рослинні масла в світі подорожчали на 5,8 відсотка. Так як соняшникова олія традиційно є експортоорієнтованої продукцією для України, його ціна на внутрішньому ринку сильно залежить від ціни на світовому. Цим і пояснюється те, що масло у нас подорожчало на 5 відсотків за місяць і на 34 відсотки в річному вираженні.

"У лютому 2021 року маємо рекордно високу за останні чотири роки ціну на українську соняшникову олію, що автоматично піднімає його вартість для українського споживача. У виробника масла є можливість реалізувати свою продукцію або на експорт, або для потреб внутрішнього ринку в залежності від більш привабливої ціни. Тому не варто відкидати ймовірність подальшого зростання ціни на соняшникову олію", - пояснює Литвин.

Фахівці прогнозують зниження цін на яйця вже в березні / Ілюстрація REUTERS

«Золоті» яйця

З кінця минулого року і до сих пір яйця продовжують бити цінові рекорди. У січні 2021 року вартість цього важливого в кожному українському господарстві продукту виросла на 18 відсотків в порівнянні з груднем, а в річному вираженні ціна зростає на цілих 63 відсотки.

Упаковки яєць дешевше 35-38 гривень за десяток зараз не знайти ні в одній з мереж супермаркетів, зустрічаються і захмарні цінники в 50 грн за десяток, а поштучно яйця відпускаються від 3,6 грн/шт замість звичних 1,8-2 грн/шт.

Основною причиною є скорочення виробництва (в січні - більш ніж на 16 відсотків) і зменшення пропозиції яєць від птахофабрик, яким невигідно нарощувати поголів'я курей-несучок через подорожчання зернових і, відповідно, комбікормів.

За прогнозом "Українського клубу аграрного бізнесу", в березні на український ринок почнуть надходити яйця від домогосподарств і фермерів, і ціна дещо опуститься.

1496904986-8144.jpg?0.8053370214288911

Як же без борщу?

До лютого в супермаркетах і на ринках країни подорожчав і борщовий набір овочів. Так, за місяць зросли в ціні практично всі основні коренеплоди вітчизняного виробництва: буряк - на 19 відсотків, картопля - на десять відсотків, цибулю - на вісім, морква - на шість.

Аналітики плодоовочевого ринку пояснюють це фактором сезонності. Запаси продукції в необладнанних сховищах поступово закінчуються, і продавці реалізують дорожчий товар зі спеціалізованих складів. Найімовірніше, подорожчання овочів і коренеплодів триватиме до надходження врожаю нового року.

Однак, за даними Мінекономіки, борщовий набір овочів в січні поточного року коштував в середньому на 20 відсотків дешевше, ніж в січні 2020 року, що хоч трохи радує на тлі загального подорожчання продуктів.

1529479117-5608.jpg?0.46415523477281195

Хліб і м'ясо

Що стосується ключового соціального продукту, то ціни на хліб в Україні в січні 2021 року незначно збільшилися - на 1 відсоток. Однак, в перспективі очікується подальше зростання ціни хліба та хлібопродуктів на 3-5 відсотків.

"Підставою буде служити все той же підвищення цін на зернові, цукор та інші сировинні складові собівартості хліба, а також неможливість хлібопекарів стримати зростання цін на свою продукцію без втрати життєво необхідного рівня рентабiльностi", - розповіла аналітик УКАБ Литвин.

Якщо практично на всі продукти харчування спостерігався хоч мінімальне, але все ж зростання цін, то м'ясо (крім яловичини) за перші півтора місяці цього року, навпаки, подешевшало.

Зокрема, свинина зараз стоїть на 1 відсоток дешевше, ніж роком раніше, що пов'язано зі збільшенням імпорту Україною цього виду м'яса з Європейського Союзу.

"Китай закрив кордони для постачальників з ЄС через африканську чуму свиней, що послужило поштовхом для збільшення експортних відвантажень в Україну. Варто відзначити, що на імпорт свинини з країн ЄС встановлена квота на безмитне ввезення в розмірі 20 тисяч тонн, яка і дозволяє європейської свинині конкурувати за ціною з української, що може привести до додаткового зниження середньої ціни на 2-3 відсотки", - розповіли агентству в УКАБ.

До слова, за підсумками 2020 року українські тваринники наростили поголів'я свиней, що дозволить виробниками м'ясної продукції утримувати ціни на доступному рівні.

Також з початку року в магазинах подешевшала курятина - на 5 відсотків, і вона залишається найдоступнішим м'ясом для українського споживача. Відзначимо, що пандемія і складності в роботі готельно-ресторанного бізнесу знизили попит на імпортну курятину в ЄС.

Через це у 2020 році українські підприємства скоротили виробництво і поголів'я птиці і переорієнтувалися на продажу на внутрішньому ринку, де продукція в надлишку і, швидше за все, залишиться дешевою в найближчі місяці.

1544212060-7436.jpg?0.008752798328207856

Ціни на зернові йдуть в зростання

Урожай зернових в Україні обсягом 65,4 млн тонн в минулому році був найнижчим за останні три роки, і в міру скорочення запасів, крупи і борошно в країні будуть дорожчати, поки аграрії не зберуть новий урожай.

Так, гречана, ячмінна, кукурудзяна і навіть горохова крупи зараз коштують щонайменше на 40 більше, ніж у минулому році. А високий рівень цін на світовому ринку не дозволяє виробникам продавати зерно всередині країни дешевше і собі в збиток.

У той же час, посівні площі під одним з ключових для нашої країни культур - озимою пшеницею - під урожай 2021 року збільшено на п'ять відсотків. А велика кількість снігу цієї зими свідчить про те, що в грунт потрапить достатньо вологи, необхідної для хорошого врожаю.

"Не дивлячись на сильні морози, наявність снігового покриву запобігає істотному промерзанню ґрунту. В даний час посіви озимих зернових культур знаходяться в доброму та задовільному стані", - відзначають аналітики Украгроконсалт.

Якщо пощастить з урожаєм в 2021 році, в Україні ціни на хліб залишаться в звичному діапазоні, трохи впаде вартість круп і комбікормів, а значить і подешевшає вся продукція тваринництва.

Поки що всі передумови до цього є, і будь-які помітні зміни українці відчують на власних гаманцях через кілька місяців, до початку жнив.

Анна Нагорна

Новини

Популярні теми форуму

analytics