Close button

США повинні відновити стратегічний діалог з Україною - Волкер

США повинні відновити стратегічний діалог з Україною - Волкер

США повинні найближчим часом відновити з Україною діалог з основних питань геостратегічного значення, повідомляє Интерфакс-Украина.

Так вважає колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер

"Успіх України залишається для Заходу стратегічно важливим, як ніколи раніше. Зараз настав час для Сполучених Штатів відновити свою участь і підтримку. Телефонна розмова секретаря Блінкена з міністром закордонних справ Кулебою був хорошим початком. Далі має бути дзвінок президента Байдена до президента Зеленському та початок оновленого стратегічного партнерства по всьому спектру питань", - пише Волкер в своїй колонці на сайті Центр аналізу європейської політики (CEPA), опублікованій в суботу.

Дипломат відзначає, що офіційний Вашингтон зараз справедливо зосереджений на боротьбі з коронавірусом і пожвавленні економіки, на вирішенні питань расової та соціальної справедливості. При цьому, питання національної безпеки, в зв'язку зі зростаючою конкуренцією між "великим державами", зокрема між США і Китаєм, все більше домінує в мисленні американців.

"Світ покладає велику надію на повернення до традиційних моделей залучення і лідерства США, але визнає, що нової адміністрації знадобиться час", - підкреслює Волкер.

У той же час він додає, що в Україні зараз "росте тривога", яку команда Байдена може легко розвіяти.

"Викладу це з української точки зору: президент Байден вів мову з президентом РФ Путіним про Україну тільки через тиждень після вступу на посаду, без попередніх консультацій з Україною, яка є жертвою російської агресії. Він досі не розмовляв з президентом Зеленським, однак подзвонив близько 30 іншим главам держав", - пише дипломат.

Він додає, що в заяві Білого дому за результатами розмови з Путіним було відзначено, що президент Байден підтвердив підтримку США українського суверенітету. Однак, як пише Волкер, мимоволі не було вказано, що США підтримують "територіальну цілісність" України.

"Такий пропуск є критичним і заслуговує на увагу в Україні, з огляду на продовження Росією окупації Донбасу і заявленої анексії Криму", - вважає колишній спецпредставник Держдепу США.

За його словами, Україна "продовжує шукати чітких сигналів підтримки Заходу, які ще не надходили".

"На цьому тлі Сполучені Штати можуть зробити кілька речей, щоб продемонструвати постійну підтримку України і таким чином просунути інтереси США", - відзначає Волкер.

Першою такою річчю він називає запланований телефонний дзвінок Байдена-Зеленського, який повинен відбутися якомога швидше.

Як зазначає дипломат, обидва президенти "не повинні ставати друзями по листуванню", але важливо встановити контакти на рівні глав держав, задати тон співпраці між адміністраціями обох країн, оскільки для України це стало вирішальним фактором.

Новини

Популярні теми форуму

analytics