Close button

Перерахунок пенсій: як домогтися виплат

Перерахунок пенсій: як домогтися виплат

Далеко не всі пенсіонери сидять вдома на шиї держави, багато хто продовжує працювати і в похилому віці. Такі люди через якийсь час отримують право на перерахунок пенсії, повідомляє UBR.

Перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам, а також іншим категоріям громадян на заслуженому відпочинку відбувається за певними правилами.

Хто має право на перерахунок пенсії в Україні

Є різні види перерахунку пенсії: індивідуальний перерахунок, перерахунок пенсій у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, індексація пенсій. Індивідуальні перерахунки здійснюються:

  • працюючим пенсіонерам;
  • при переході з одного виду пенсії на інший;
  • при наданні документів про стаж, заробіток, які не були враховані при обчисленні пенсії;
  • при встановленні надбавок, підвищень і т.д.

iStock-1296490959.jpg

Як зробити перерахунок пенсії працюючому пенсіонеру

Перерахунок робиться, якщо з моменту призначення пенсії пенсіонер придбав 24 місяці страхового стажу (така ж періодичність враховується і при всіх наступних перерахунках). Провести його можна двома способами на вибір самого пенсіонера.

  1. За стажем і зарплатою

Зарплата в цьому випадку за бажанням пенсіонера враховується:

  • за період з 1 липня 2000 року;
  • за будь-які 60 місяців підряд до 1 липня 2000 року (за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами) і за весь період з 1 липня 2000 року.

При розрахунку враховується показник середньої зарплати в Україні, який застосовували при призначенні пенсії. Формула перерахунку пенсії працюючим пенсіонерам за віком наступна:

П = СЗ × КЗП × КС,

де П - розмір пенсії;

СЗ - середня заробітна плата в Україні, по якій спочатку призначалася пенсія;

КЗП - коефіцієнт заробітної плати;

КС - коефіцієнт стажу.

Середня заробітна плата при перерахунку не змінюється. Коефіцієнт заробітної плати також, як правило, не збільшується, тому перерахунок в основному ведуть тільки по збільшеному коефіцієнту стажу.

  1. Тільки за стажем

В цьому випадку враховується та заробітна плата, яку отримував пенсіонер при нарахуванні пенсії. Коефіцієнт пенсійного (страхового) стажу при розрахунку визначається з округленням до п'яти знаків після коми за такою формулою:

КПС = ПС × 0,0135

де КПС - коефіцієнт пенсійного стажу;

ПС - пенсійний стаж.

Наприклад, якщо страховий стаж при призначенні пенсії становив 45 років, то коефіцієнт стажу дорівнює

КПС = 45 × 0,0135 = 0,6075.

При перерахунку пенсії через визначені законом 24 місяці коефіцієнт стажу буде вже складати:

Кс = 0,6075 + 2 × 0,0135 = 0,6075 + 0,027 = 0,6345.

Таким чином, за рахунок збільшення стажу за кожні два роки роботи розмір пенсії збільшується в порівнянні зі спочатку призначеної на 4%.

0,027 / 0,6075 = 0,04.

iStock-1029344000.jpg

Помилки Пенсійного фонду при розрахунку пенсії

Слід врахувати, що при розрахунку суми пенсії Пенсійний фонд може робити помилки. Найбільш поширеною є помилка, коли співробітники ПФ беруть за основу середню заробітну плату за "неправильний" період.

Наприклад, середня зарплата в Україні в 2014-2016 роках становить 3 764,40 грн, а в 2016-2017 роках - вже 5 377,90 грн. Часто при переході на інший вид пенсії або при виході на пенсію за віком співробітники беруть за основу перший показник, в результаті чого розмір пенсії відразу скорочується в 3 рази. На такі речі потрібно звертати увагу і вимагати застосування "підвищеної" ставки.

Також варто звертати увагу, коли сума пенсії не збільшується, незважаючи на зростання розміру мінімальної пенсії. Можливо, і в цьому випадку допущена помилка.

Перерахунок пенсій в 2021 році в Україні

З січня в зв'язку з ростом мінімальної зарплати до 6 тис. грн збільшується також і розмір мінімальної пенсії за віком для непрацюючих осіб з 2,1 тис. До 2,4 тис. грн. Підвищення стосується тих, кому більше 65 років і чий стаж становить 30 років для чоловіків і 25 років - для жінок.

З березня запланована індексація - збільшення пенсій на 11%.

З квітня проводиться автоматичний перерахунок працюючим пенсіонерам з урахуванням розміру зарплати і набутого стажу.

З липня будуть доплачувати по 400 грн пенсіонерам у віці 75-80 років. При наявності 20/25 років стажу вони отримуватимуть не менше 2,5 тис. грн. Пенсіонери старше 80 років отримають доплату 600 грн, розмір мінімальної пенсії для цієї категорії громадян становитиме 2,6 тис. грн.

У грудні на 80 грн зросте мінімальна пенсія - вона складе 1,934 тис. грн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics