Close button

Росія взяла курс на конфронтацію з ЄС - Боррель

Росія взяла курс на конфронтацію з ЄС - Боррель

Міністри закордонних справ країн ЄС, які збираються сьогодні на зустріч у Брюсселі, першим питанням розглянуть відносини з Російською Федерацією, яка відкрито взяла курс на конфронтацію з Євросоюзом, повідомляє Укринформ.

Про це перед початком Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель.

"Очевидно, що Росія взяла курс на конфронтацію з Європейським Союзом. У випадку з паном Навальний це відвертий відмова поважати (запропоновані) заходи і враховувати рішення Європейського суду з прав людини. У нас буде важлива дискусія в ході зустрічі міністрів - як реагувати на це, і я сподіваюся, що ми зможемо зробити це рішуче і за умови єдності. Але давайте дочекаємося результатів сьогоднішньої дискусії", - зауважив високий представник ЄС.

За його словами, ще одним питанням для обговорення міністрів буде ситуація в Білорусі.

"У Білорусі тривають репресії, утиски і залякування щодо громадянського суспільства. Ми також повинні розглянути цю ситуацію під час зустрічі міністрів закордонних справ, щоб дати правильну відповідь", - сказав Боррель.

Він підкреслив, що сьогодні учасники Ради міністрів ЄС із закордонних справ проведуть першу зустріч з новим державним секретарем США Ентоні Блінкеном, що буде можливістю для розвитку оновлених трансатлантичних відносин. Важливою складовою дискусії стане повернення США до участі в Спільному всеосяжному плану дій (JCPOA) щодо ядерної програми Ірану, з якою США вийшли за часів адміністрації Трампа. За словами високого представника ЄС, такі дипломатичні зусилля повинні відкрити шлях до повного виконання зобов'язань в ядерній сфері.

На порядку денному засідання також ситуація в М'янмі, Гонконгу, на Африканському Розі і в країнах регіону Сахель, огляд відносин з країнами Південного сусідства ЄС.

Окремо європейські чиновники розглянуть підготовку "Стратегічного компаса" - доктринального документа ЄС в області безпеки і оборони.

"Стратегічний компас повинен охопити весь спектр викликів, які стоять перед Європейським Союзом. Міністри оборони мають можливість розробити широкий підхід до вирішення цих викликів. Міністри закордонних справ також хочуть приєднатися до цієї дуже важливої дискусії, яка в наступні два роки буде ключовою для нашої політики в області безпеки і оборони", - зауважив Боррель.

Нагадаємо, високий представник ЄС Жозеп Боррель 4-6 лютого здійснив візит до Москви для обговорення ситуації навколо замаху на життя і арешту російського опозиціонера Олексія Навального, жорстокого придушення протестів в його підтримку, а також інших проблемних питань у двосторонніх відносинах між ЄС і РФ. Стратегічна дискусія про це в форматі Європейської ради планується в березні.

В ході візиту європейський дипломат зіткнувся з обструкцією і провокаціями з боку приймаючої сторони. За підсумками візиту високий представник ЄС заявив, що Росія чітко позначила небажання відновлювати конструктивні відносини з ЄС і бачить в демократичних цінностях екзистенціальну загрозу для себе.

Новини

Популярні теми форуму

analytics