Close button

Датований найдавніший зразок наскального живопису в Австралії

Датований найдавніший зразок наскального живопису в Австралії

Найстаріший в Австралії наскальний малюнок має вік понад 17 тисяч років. До такого висновку прийшли австралійські вчені, що визначили час створення зображення за допомогою передової технології радіовуглецевого датування. На малюнку зображено тварину, схожу на кенгуру. Результати опубліковані в журналі Nature Human Behavior, повідомляє РИА новости.

Зразки первісного мистецтва, серед яких особливе місце займають наскальні малюнки, традиційно привертають увагу археологів і антропологів. Таких малюнків в Австралії досить багато. Більшість з них досить натуралістично зображують тварин або сцени полювання, але визначити, як давно були створені ці малюнки, дуже важко, тому що пігмент фарби зазвичай не містить органічний матеріал, який необхідний для радіовуглецевого датування.

Австралійські археологи, які вивчали зразки наскального мистецтва з регіону Кімберлі в Західній Австралії, помітили, що на деяких малюнках є залишки древніх осиних гнізд, які можна датувати радіовуглецевим методом, а якщо знайти таке місце, де фрагменти гнізд комах збереглися як під малюнком, так і поверх нього, то можна визначити часовий діапазон створення творів.

Застосувавши такий підхід, автори встановили, що у вивченому районі більшість малюнків, виконаних в єдиному стилі і зображають тварин - змію, ящірку і більших сумчастих, що нагадують кенгуру, валлабі були створені між 17000 і 13000 років тому. На думку вчених, це підтверджує, що протягом як мінімум чотирьох тисяч років в кінці Останнього льодовикового максимуму на території Австралії існував єдиний художній стиль.

Найстаріше зображення, за оцінками дослідників, має вік від 17100 до 17500 і років. Ця двометрова картина із зображенням кенгуру стала, таким чином, найдавнішим недоторканим зразком наскального живопису в Австралії. Вона намальована на похилому стелі кам'яного укриття в окрузі Баланггарра.

"За допомогою радіовуглецевого методу ми датували три осиних гнізда під картиною і три гнізда, побудовані над нею, щоб з упевненістю визначити, що картині від 17500 до 17100 років, швидше за все - близько 17300 років", - наводяться в прес-релізі університету Мельбурну слова керівника дослідження доктора Деміена Финча (Damien Finch) зі Школи наук про Землю, який першим придумав і застосував нову техніку.

Раніше дослідники намагалися визначити вік тільки на основі стилістичних особливостей картин і порядку, в якому вони були намальовані і накладалися один на одного. Тепер же вони змогли підтвердити свої припущення про те, що так званий натуралістичний стиль, коли тварин намагалися зобразити в натуральну величину, дійсно найдавніший.

"Це значне відкриття, - говорить Фінч. - Ми ніколи не зможемо дізнатися, що було в голові у художника, коли він писав цей твір більше 600 поколінь назад, але тепер ми знаємо, що натуралістичний період простягався до кінця останнього льодовикового періоду, коли навколишне середовище було більш прохолодним і сухим, ніж сьогодні".
"Це культове зображення кенгуру візуально схоже на наскальні малюнки з островів у Південно-Східній Азії, що датуються більш ніж 40000 років тому, що передбачає більш давню культурну зв'язок", - додає ще один автор дослідження доктор Свен Узман (Sven Ouzman) зі Школи соціальних наук університету Західної Австралії.

Автори сподіваються, що і в Австралії з часом вони знайдуть давніші зразки наскального живопису.

Новини

Популярні теми форуму

analytics