Close button

Байден просто зобов'язаний зателефонувати Зеленському, — Курт Волкер

Байден просто зобов'язаний зателефонувати Зеленському, — Курт Волкер

Американський дипломат закликав нову адміністрацію скоріше налагодити діалог з Києвом, повідомляє Деловая столица.

Колишній спецпредставник Держдепартаменту США у справах України Курт Волкер в статті, опублікованій на сайті Центру аналізу європейської політики (CEPA), наполягає на тому, що адміністрація Джо Байдена повинна якомога швидше вийти на зв'язок з Банковою. Крім того, він запропонував свій варіант дорожньої карти розвитку співпраці між країнами та проведення реформ в Україні.

Успішна Україна як ніколи стратегічно важлива для Заходу. І пора вже Сполученим Штатам відновити співпрацю з нею і її підтримку. Бесіда держсекретаря Блінкена з міністром закордонних справ Кулебою - це гарний початок. Але наступним кроком має стати дзвінок президента Байдена президенту Зеленському та запуск оновленого стратегічного партнерства по всьому спектру питань.

Те, що офіційний Вашингтон зосередився на боротьбі з коронавірусів і відродження економіки, а також на розв'язанні проблем расової та соціальної справедливості, - це правильно. Зараз в дискурсі про національну безпеку домінує протиборство з країнами-конкурентами, зокрема з Китаєм. Решта світу дуже розраховує на відродження традиційних моделей залучення і лідерства Америки, але розуміє, що нової адміністрації буде потрібен час, щоб все налагодилося.

Тим часом в Україні зростає занепокоєння, яке команда Байдена з легкістю може розвіяти.

Погляньмо на ситуацію з точки зору України: президент Байден вів мову з президентом Путіним про Україну всього через тиждень після того, як отримав владу, попередньо не проконсультувавшись з Україною, яка є жертвою російської агресії. Він ще не говорив з президентом Зеленським, однак подзвонив трьом десяткам глав інших держав.

У заяві Білого дому про дзвінок Путіна кажуть, що президент Байден підтвердив підтримку США суверенітету України, що, звичайно, добре. Однак при цьому ненавмисно не згадується, що США підтримують "територіальну цілісність" України. Таке упущення є критичним і важливим для України з огляду на окупацію Донбасу Росією та анексію Криму.

Зовсім недавно головний редактор RT, головного міжнародного пропагандистського агентства Росії, відвідала конференцію на окупованій Росією Україні та закликала "матінку Росію" повернути Донбас "додому". Порушень режиму припинення вогню з боку Росії на Донбасі в останній місяць стало більше, і тільки на цьому тижні під час мінометного обстрілу загинули троє українських солдатів. Зустрічі в нормандському форматі зірвані, а серйозних переговорів, спрямованих на те, щоб змусити Росію припинити агресію, відновити мир і повернути законну владу в Донецьк і Луганськ, не ведуться.

Нещодавно безрезультатно завершилася і місія МВФ в Україні, який цілком справедливо зажадав повернутися до реформ, зупиненим торік. Проте складно залишатися байдужим до цих повідомлень, поки Україна намагається отримати чіткі сигнали підтримки з боку Заходу, яких досі немає.

У зв'язку з цим Сполучені Штати можуть вжити низку заходів для підтвердження своєї незмінної підтримки України і тим самим захистити інтереси США.

Якомога швидше повинен відбутися телефонна розмова Байдена і Зеленського. Двом президентам не обов'язково ставати нерозлучними друзями, але дуже важливо все ж встановити контакти на рівні глав держав, щоб задати тон співпраці між адміністраціями. Це мало б величезне значення для України.

Також прес-секретар Білого дому повинна висловити обурення пропозицією довіреної особи Кремля з RT анексувати Донбас. Ця заява, пробний крок Кремля, у всіх сенсах незаконно. Це провокація щодо Білого дому, і її легко звести нанівець, якщо Штати відреагують.

Держсекретар Блінкен своєю чергою повинен підтвердити прихильність США декларації Помпео від 25 липня 2018 р., в якій Сполучені Штати зобов'язалися відмовитися "визнавати претензії Кремля на суверенітет над територією, захопленої силою, порушуючи міжнародне право". Це сучасний еквівалент декларації Уеллса 1940, згідно з якою Сполучені Штати відмовилися визнати анексію Росією країн Балтії.

Сполученим Штатам слід відновити "стратегічний діалог" з Україною з фундаментальних питань геостратегічного значення. Початком того послужать проводяться двічі на рік зустрічі державних секретарів і міністрів оборони з їх українськими колегами.

Сполучені Штати повинні знову наголосити на необхідності проведення Україною масштабних реформ, з чим у країни не ладилося з самого моменту здобуття незалежності. Звичайно, ні США, ні ЄС, ні МВФ не можуть зробити це за Україну - вона повинна зробити це сама. Але разом з тим їй потрібна чітка стратегія і підтримка з боку США, щоб надати українським лідерам впевненість і політичний досвід, необхідні для прийняття неймовірно хворобливих і важких рішень. США також можуть допомогти й наданням імпульсу розслідувань щодо конкретних українських олігархів, співпрацюючи з Україною в питаннях посилення ключових антикорупційних та правоохоронних відомств, ще не реалізували весь свій потенціал.

Нарешті, США повинні разом з ЄС, МВФ та іншими міжнародними партнерами допомогти Україні впровадити ґрунтовне антимонопольне законодавство. Нинішній Антимонопольний комітет України неефективний. У ситуації, коли жменька людей контролює величезні сегменти економіки, ЗМІ, судову систему, державні підприємства, голосування в Раді й адміністрацію, корупція - це просто симптом неспроможності системи, а не сама хвороба. Українське керівництво має взяти на себе відповідальність за таку масштабну реформу, але зможе домогтися успіху тільки завдяки підтримці США і ЄС.

Ось таку дорожню карту можуть легко запропонувати Сполучені Штати. Але США слід діяти швидко, оскільки противники такої програми вже починають мобілізуватися.

Новини

Популярні теми форуму

analytics