Close button

Нішевий продукт: Мінціфри оцінили перспективи Starlink в Україні

Нішевий продукт: Мінціфри оцінили перспективи Starlink в Україні

Заступник міністра цифровий трансформації з розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест заявив, що Starlink націлений насамперед на ринок США, повідомляє UBR.

У цій країні - це "дійсно новий серйозний гравець, який може нанести удар традиційним операторам", зауважив чиновник.

"Однак для України це, дипломатично висловлюючись, буде дуже нішевий продукт", - переконаний він.

При цьому порівнявши вартість заокеанського обладнання та абонплати - в $500 і $100 відповідно, зі звичними для України 2 тис. грн і 200 грн.

"Якби подібні ціни були по кишені пересічному абоненту, то українські провайдери могли б провести оптику не тільки на хутори, але, про всяк випадок, і в чисте поле", - зазначив заступник міністра.

При цьому він підкреслив, що кабельне підключення забезпечує набагато кращу якість і більше можливостей. Starlink за параметрами більше схожий на "адекватний 4G", ніж на фіксований інтернет, констатував Олександр Шелест.

"Тому поки ARPU (середньомісячний дохід від абонента - ред.) В Україні тільки йде до позначки в $10, Starlink за $100 не зможе завоювати масову популярнiсть", - спрогнозував він.

У той же час назвавши таке рішення "хорошим варіантом" для морських платформ "Нафтогазу", для круїзних суден, можливо, для літаків або в якості запасного каналу для об'єктів, що вимагають зв'язку 24/7 без перебоїв. А також "для осіб, гіперозабоченних можливістю прослуховування".

"Однак для масовості необхідно, щоб значно зросли доходи українців і їх платоспроможність, або щоб вартість послуг Starlink знизилася багаторазово", - підкреслив Олександр Шелест.

Новини

Популярні теми форуму

analytics