Close button

Іран може підвищити рівень збагачення урану

Іран може підвищити рівень збагачення урану

Верховний лідер аятолла Алі Хаменеї заявив, що Іран при необхідності збагатить уран до рівня 60 відсотків. Держдепартамент США побачив загрозу в словах верховного лідера Ісламської Республіки, повідомляє Deutsche Welle, повідомляє Delfi.

Іран при необхідності збагатить уран до показника, що істотно перевищує міжнародні домовленості, заявив верховний лідер аятола Алі Хаменеї.

"Ми можемо збагатити його до рівня в 60 відсотків",- навели слова Хаменеї державне телебачення в понеділок, 22 лютого.

Ісламська Республіка не піддасться тиску з боку інших країн і буде діяти відповідно до власних потреб, зазначив він.

Висловлювання іранської сторони не залишилися без уваги. Так, прес-секретар Держдепартаменту США Едвард Прайс розцінив слова Хаменеї як загрозу. Однак Вашингтон підкреслив, що при виконанні певних умов готовий повернутися в ядерну угоду з Тегераном.

Іран і МАГАТЕ погодили обмежений контроль атомних об'єктів

Днем раніше Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) погодило з Ісламською Республікою перевірки атомних об'єктів в обмеженому обсязі. Укладена угода буде дійсно протягом 3 місяців. Контроль входить до Спільного всеосяжний план дій (СВПД), який в 2015 році підписали Іран, а також США, Росія, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія.

Цей документ передбачає виконання Тегераном ряду кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій, введених раніше США і ЄС.

Сполучені Штати в односторонньому порядку вийшли з угоди в травні 2018 року і ввели нові санкції відносно Ірану. Тегеран у відповідь відмовився виконувати частину зобов'язань в рамках СВПД. Серед іншого, документ забороняє збагачення урану до рівня більш 3,67 відсотка.

Але МАГАТЕ в серпні 2019 го повідомило, що Іран збагатив уран до рівня в 4,5 відсотка, що відповідає нормам організації. А в листопаді 2019 го МАГАТЕ заявило, що запаси ядерного палива в Ісламській Республіці перевищують 2400 кг, в той час як за згодою вони повинні були зберігатися на рівні 200 кг.

Новини

Популярні теми форуму

analytics