Close button

В ЄС і США відреагували на події в Тбілісі

В ЄС і США відреагували на події в Тбілісі

Низка глав МЗС та посольств тривожними коментарями відреагували на арешт лідера найбільшої опозиційної партії Грузії "Єдиний національний рух", повідомляє Европейская Правда.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Стурбований бачити те, що відбувається у Тбілісі сьогодні вранці. Насильство - це не спосіб вирішувати політичні розбіжності. Сподіваюся, наші грузинські друзі зможуть уникнути сповзання у ще більшу кризу. Стриманість та відданість демократії мають перемогти",- написав міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.
"Пильно стежу за розвитком подій у Тбілісі. Я закликаю уряд та опозицію проявити стриманість та почати політичний діалог для виходу з нинішньої кризи",- відреагував глава МЗС Латвії Едгарс Рінкевічс.

Посол Британії у Грузії Марк Клейтон написав, що шокований кадрами з офісу "Єдиного національного руху".

"Насильство та хаос у Тбілісі - це останнє, що зараз потрібно Грузії. Закликаю усі стоони діяти стримано - і зараз, і наступними днями",- зазначив він.

Та найжорсткішою стала заява посольства США, у якій прямо вказали, що ці події віддаляють Грузію від західних партнерів.

"США глибоко занепокоєні рішенням уряду затримати лідера найбільшої опозиційної сили у штабі партії сьогодні вранці. Нам прикро, що заклик США та інших міжнародних партнерів до стриманості й діалогу проігнорували. Ми збентежені чути поляризуючу риторику від керівництва країни у час кризи.
Сила та агресія - це не рішення для політичних суперечностей. Сьогодні Грузія зробила крок назад на своєму шляху до того, щоб стати сильною демократією у євроатлантичній родині держав",- заявили у посольстві.

Нагадаємо, у Грузії поліція взяла штурмом кімнату офісу "Єдиного національного руху", в якій перебував лідер партії Никанор Мелія, та затримала його.

Мелія, який став головою "Єдиного національного руху" в кінці минулого року, звинувачується в організації та керівництві насильницькими діями на акції протесту перед будівлею парламенту, а також участі в ній - у справі про заворушення 20 червня 2019 року, також відомих як "ніч Гаврилова".

Напередодні, 22 лютого, у Грузії затвердили новий уряд на чолі з попереднім міністром оборони, Іраклієм Гарібашвілі, який має репутацію "яструба". Попередній прем’єр Георгій Гахарія подав у відставку через розбіжність позицій із партією щодо арешту Мелії.

Новини

Популярні теми форуму

analytics