Close button

Розмитнення "евроблях": юрист розповів про нюанси законопроекту

Розмитнення "евроблях": юрист розповів про нюанси законопроекту

Розмитнення автомобілів на європейській реєстрації відбуватиметься за новими правилами, повідомляє ТСН Авто.

Нещодавно депутати прийняли відповідний законопроект №4643-д, згідно з яким пропонується змінити формулу розрахунку акцизу і ввести особливі правила для тих, хто не розмитнив свій автомобіль вчасно.

Йдеться про автомобілі, які ввезені фізичними особами на митну територію України в період від 31 грудня 2020 року і знаходяться в митних режимах тимчасового ввезення або транзиту. Таким чином він охоплює всі ввезені на початку 2021 "евробляхі".

Український юрист Олександр Кудрявцев в коментарі розповів про нюанси законопроекту.

За його словами, плюс у всій цій ситуації, це те, що влада докладає зусиль для вирішення питання з "евробляхамі". Ті, хто завіз такі автомобілі в Україну, отримали можливість здійснити їх легалізацію і зробити це на прийнятних умовах.

Серед плюсів експерт також зазначив і те, що не всі транспортні засоби потрапляють під пільгове розмитнення, адже законопроект поширюється на автомобілі, які не відповідають екологічним нормам "Євро-2". Це означає, що всі інші транспортні засоби права на пільгову розмитнення не мають. Втім, не обходиться і без негативних моментів.

За словами Олександра Кудрявцева, 180 днів не вистачить на всіх, навіть якщо реєстраційні органи будуть працювати цілодобово протягом семи днів на тиждень.

Юрист розповів і про так званих "підводні камені". За його словами, за документами велика частина "евроблях" не є власністю українських водіїв. Найчастіше їх оформляють на іноземну фірму за місцем реєстрації в Литві, Латвії та Польщі, або на рядового жителя Європейського союзу.

Експерт каже про те, що українські водії їздять за дорученням. Тепер же водіям потрібно знайти власників цих автомобілів, не факт, що вони погодяться оформляти договір купівлі-продажу, щоб передати право власності на транспортний засіб водієві з України. Навіть якщо припустити, що водій з України зможе відшукати власника в Європі, то туди неможливо буде потрапити в умовах карантину.

Юрист підкреслив, що в законопроекти закладено порушення конституційного принципу рівності українців. На завершення він підкреслив, що неякісні, застарілі і екологічно брудні транспортні засоби нікуди не зникнуть.

Новини

Популярні теми форуму

analytics