Close button

Мін'юст прокоментував суть скарги України на Росію в ЄСПЛ

Мін'юст прокоментував суть скарги України на Росію в ЄСПЛ

У новому міждержавному судновому позові до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) уряд України звертається з вимогою визнати наявність існування в Росії практики позасудового застосування летальної сили, повідомляє Интерфакс-Украина.

А саме фізичного знищення осіб, які, на думку РФ, "становлять загрозу її безпеці", повідомляється на сторінці Міністерства юстиції України в соцмережі Фейсбук.

"За період з 2014 року на території України було здійснено ряд замахів і вбивств представниками спецслужб РФ, завербованими ними особами і представниками російських окупаційних адміністрацій "Л / ДНР", які викликали великий резонанс в українському суспільстві",- розповів міністр юстиції України Денис Малюська.
За його словами, "практика терору за допомогою політичних вбивств застосовується Російською Федерацією як на власній території, так і на території інших держав, а з початку агресії РФ і окупації частини нашої країни - і на території України... При цьому, Російською Федерацією не тільки не проводиться ефективне розслідування, але і вживаються заходи щодо перекладання відповідальності за такі злочини на інші держави, в тому числі на Україну".

Малюська додав, що Росія, таким чином, порушує міжнародно-правові зобов'язання, зокрема права на життя, гарантоване статтею 2 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, в зв'язку з чим Україна і звертається до міждержавної позовом проти Росії в ЄСПЛ. Тим самим "Україна відкриває чергову ділянку юридичного фронту в протистоянні з Росією в ЄСПЛ".

"Наявні випадки позасудового застосування летальної сили є достатніми для встановлення Європейським судом з прав людини факту існування так званої "адміністративної практики", тобто систематичних однотипних порушень Конвенції про захист прав людини і основних свобод",- доповнив міністра його заступник Іван Ліщина.

Як повідомлялося 19 лютого 2021 Україна подала нову міждержавну скаргу проти Російської Федерації щодо організації нею низки резонансних замахів і вбивств на замовлення, як на території України, так і на території держав-членів Ради Європи.

У понеділок, 22 лютого 2021 ЄСПЛ повідомив Уряду України, що міждержавна заява зареєстрована під № 10691/21, по ньому відкрито провадження.

На даний момент на розгляді в ЄСПЛ вже знаходяться чотири скарги України проти Російської Федерації.

Іншими міждержавними скаргами, які подані України проти РФ і знаходяться на розгляді Суду, є наступні: Україна і Нідерланди проти РФ, скарги №№8019 / 16, 43800/14 і 28525/20, подані відповідно 1 березня 2014 року, 13 червня 2014 року та 10 липня 2020 року і стосуються подій на сході України, включаючи крах рейсу MH17.

Також розглядається скарга Україна проти РФ щодо Криму, скарги № 20958/14 і 38334/18, подані 13 березня 2014 року і 10 серпня 2018 року, яка була визнана частково прийнятною Великою палатою 14 січня 2021 року.

Крім того, на розгляді знаходиться скарга Україна проти РФ № 55855/18, яка була подана 29 листопада 2018 року і стосується морського інциденту в Керченській протоці в 2018 році, який привів до захоплення трьох українських військово-морських суден і їх екіпажу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics