Close button

В ООН заявили про численні порушення Ірану в справі збитого літака МАУ

В ООН заявили про численні порушення Ірану в справі збитого літака МАУ

Іран порушив ряд прав людини в контексті збиття літака рейсу PS752 авіакомпанії МАУ і подій, які відбулися вже після катастрофи, повідомляє Европейская правда.

Про це йдеться в листі спеціального доповідача ООН, фрагменти якого оприлюднили 23 лютого, пише "Європейська правда".

"Невідповідності в офіційних поясненнях виглядають так, ніби мають на меті викликати максимальну плутанину і мінімальну ясність. Вони виглядають надуманими для того, щоб збивати з пантелику", - стверджує Агнес Калламар, спеціальний доповідач по позасудовим і довільним стратам.

Калламар зазначає, що допущені Іраном помилки вказують на легковажне ставлення до стандартних процедур і запобіжних заходів, "які повинні бути задіяні в максимальному обсязі, враховуючи обставини та те, що підрозділ протиповітряної оборони знаходилося поруч з цивільним аеропортом".

Доповідач зазначає, що в грудні 2020 року звернулася до уряду Ірану зі своїми спостереженнями та питаннями про загибель літака, але досі чекає відповіді.

"У ситуаціях значною військової напруженості найкращий спосіб запобігти атакам проти цивільної авіації - це закрити авіапростір. Якби Іран, добре знаючи про ризик ескалації з США, закрив свій авіапростір для цивільних літаків на той вечір, ці 176 людей не загинули б", - відзначає Калламар.

На її думку, пояснення Ірану з приводу того, чому Корпус вартових ісламської революції помилково потрапив в цивільний літак, містить багато суперечностей.

Зокрема, Іран стверджує про помилкове визначення цілі, але не приводить пояснення, як сталася ця помилка радару; чому військові не використовували стандартні процедури перевірки літака, такі як висота польоту, кут набору або скидання висоти, швидкість, розмір і т.д.; якою була комунікація з військовими у цивільних літаків.

"Всупереч твердженням командувача ВПС Корпусу вартових ісламської революції про те, що у військових було лише 10 секунд на рішення про відкриття вогню, виходить, що насправді у них було від 45 секунд і більше для оцінки цілі... Не була представлена інформація про те, чому в інші літаки, які злетіли в той вечір перед рейсом PS752, не влучили", - зазначає Калламар.

Далі вона вказує на те, що Іран три дні не визнавав факту збивання літака, а потім замість належного розслідування перешкоджав збору свідчень, але не убезпечив місця катастрофи, не подбав про належне поводження з тілами і речами загиблих.

Раніше спеціальний доповідач ООН з прав людини в Ірані Джаваід Рехман звертав увагу на ставлення до родин деяких загиблих, які намагалися домогтися справедливості, включаючи загрози.

Новини

Популярні теми форуму

analytics