Close button

Кінець пломбам: науковий спосіб змусити зуби рости

Кінець пломбам: науковий спосіб змусити зуби рости

Вчені з Королівського коледжу Лондона знайшли революційний спосіб лікувати зуби. Виявляється, ліки, що купіруть деякі симптоми хвороби Альцгеймера, здатні змусити зуби регенерувати. Результати дослідження опубліковані в журналі Scientific Reports, повідомляє Популярная механика.

Зуби людини майже не відновлюються після ушкоджень. Маленькі ділянки випадково пошкодженого дентину - другого після емалі шару - іноді регенерують, але цього недостатньо, щоб заповнити велику порожнину в зубі, зруйнованому травмою або карієсом. Тому стоматологам доводиться заповнювати «дірки» синтетичними матеріалами. Пломби з таких матеріалів іноді тримаються роками, але все-таки поступаються живої тканини в міцності і довговічності.

На зміну пломбам можуть прийти ліки Tideglusib (NP-12, NP031112), які до 2017 року вже пройшли кілька стадій клінічних досліджень як засіби боротьби з хворобою Альцгеймера і іншими нейродегенеративних захворюваннями. Їх діюча речовина - невелика органічна молекула-інгібітор кінази GSK3, фосфорилюється ряд білків організму, зокрема, фактори транскрипції, які регулюють процеси ділення клітин і апоптозу.

У клітинах пульпи зв'язування GSK3 стимулює поділ стовбурових клітин і направляє їх розвиток по шляху одонтобластов - клітин, довгі відростки (трубочки) яких формують основу дентину. Потім простір між цими відростками заповнюється солями мінеральних кислот і білком колагеном, точно так же, як це відбувається в дентині здорових зубів.

Здатністю Tideglusib «вирішувати» відновлення втрачених одонтобластов скористалися стоматологи. Вчені взяли колагенові губки, просочили їх ліками і повантажили в невеликі (до 0,14 мм) порожнини в дентині мишачих зубів. Через шість тижнів порожнини практично повністю заповнилися новим дентином.

Вчені (а з ними і все людство) сподіваються, що скоро Tideglusib можна буде застосовувати і для лікування людських зубів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics