Close button

Швейцарським вченим вдалося повернути назад процес старіння клітин мозку

Швейцарським вченим вдалося повернути назад процес старіння клітин мозку

Вченим з Швейцарії вдалося з'ясувати особливості механізму старіння стовбурових клітин, домогтися його уповільнення і навіть відшукати спосіб реактивації відтворення ними нейронів головного мозку. Це дослідження провели фахівці Цюріхського університету, повідомляє Актуальные новости.

Відзначається, що спеціальні нуклеїнові білкові структури в ядрі стовбурових нервових клітин забезпечують нерівномірний розподіл шкідливих білків, що накопичилися з плином часу, за двома новими клітинами в процесі ділення. Даний механізм, як вважають вчені, забезпечує клітини здатністю не тільки до тривалого розмноження, але ще і підтримці нейронів.

Однак у міру старіння маса нуклеїнових білків змінюється, що і провокує порушення оптимального розподілу шкідливих білків між новими клітинами в процесі ділення. Це і призводить до зниження кількості відтворених нейронів в мозку. Простежити цей механізм дослідникам вдалося під час вивчення роботи мозку старих лабораторних гризунів. Всі свої подальші зусилля вчені направили на реактивацію старіючих стовбурових клітин.

Штучно збільшивши рівень ламина В1 в організмі старіючих піддослідних, вчені добилися поліпшення процесів ділення нервових клітин і збільшення числа відтворюваних нейронів.

«Тепер нам відомо, що існує спосіб реактивировать клітини мозку, які увійшли в процес старіння. Ми розраховуємо, що це відкриття в майбутньому допоможе домогтися підвищення рівня нейрогенезу у літніх людей або допомогти пацієнтам з нейродегенеративних захворюваннями, на кшталт Альцгеймера», — підкреслюють фахівці.

Новини

Популярні теми форуму

analytics