Close button

Пам'ять слабшає через хворе серце

Пам'ять слабшає через хворе серце

Коли серце починає гірше справлятися зі своєю роботою, це відчувають всі органи, в тому числі і мозок. Якщо мозок почне недоотримувати кисню і поживних речовин, почнуться когнітивні проблеми. Медична статистика говорить про те, що у людей з серцевою недостатністю підвищується ризик деменції. Можливо, тут допомогли б якісь ліки, але щоб пропонувати ліки, потрібно точно знати механізм того, що відбувається, повідомляє Наука и жизнь.

Співробітники Німецького центру нейродегенеративних хвороб пишуть в EMBO Molecular Medicine про те, що відбувається з ДНК нейронів мозку при серцево-судинних проблемах. Дослідники експериментували з мишами, у яких через серцевої недостатності погіршувалася пам'ять. Один з основних центрів пам'яті - це гіпокамп. Виявилося, що при проблемах з серцем в нейронах гіпокампу змінюється активність ряду генів.

Як відомо, ДНК завжди пов'язана зі спеціальними пакувальними білками-гистонами, які допомагають укласти величезні нитки ДНК в крихітне клітинне ядро. Одночасно гістони відіграють дуже велику роль в регуляції генетичної активності. Якщо ДНК упакована щільно, вона недоступна для білків, які зчитують генетичну інформацію - можна сказати, що щільноупакована ДНК перебуває в архіві.

Якщо ж упаковка слабка, то з ДНК можна працювати. Відповідно, від білків гістонів залежить, чи буде ген активний або буде спати в архіві. Притому самі гістони-пакувальники залежать від хімічних модифікацій, які на них з'являються, і в залежності від модифікацій вони роблять ДНК або доступною, або недоступною для зчитування генів. Ну а модифікації на гістонів, в свою чергу, з'являються і зникають в залежності від того, як змінюються умови навколо клітини. Модифікація гістонів - один з механізмів епігенетичної регуляції активності генів.

Виявилося, що саме такий механізм задіяний в зміні генетичної активності в нейронах гіпокампу при серцевій недостатності. І, що більш важливо, у нас є ліки, які дозволяють все виправити. Це препарат воріностат, який використовують при лікуванні деяких видів раку. Онкологічні захворювання теж виникають при неполадках в епігенетичні механізм, так що немає нічого дивного в тому, що протираковий препарат у нагоді і при вирішенні інших проблем, пов'язаних з епігенетикою. (Власне, раніше вже стало відомо, що воріностат допомагає стримати вікове погіршення пам'яті.)

Коли мишам з серцевою недостатністю давали воріностат, пам'ять у них поліпшувалася, хоча серцева недостатність нікуди не зникала. Цілком можливо, що когнітивні проблеми в цьому випадку виникають не тільки через погане кровопостачання мозку, а й тому що хворе серце виділяє якісь сигнальні речовини, які безпосередньо діють на механізм епігенетичної регуляції в нейронах. Як би там не було, воріностат і подібні до нього препарати цілком можуть підтримати нормальну роботу мозку у людей з серцево-судинними захворюваннями.

Новини

Популярні теми форуму

analytics