Close button

Нацкомісія схвалила введення річних тарифів на газ для населення

Нацкомісія схвалила введення річних тарифів на газ для населення

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики та комунпослуг (НКРЕКУ) попередньо схвалила рішення, яким зобов'язала всіх постачальників газу пропонувати побутовим споживачам базовий річний пакет терміном дії з 1 травня по 30 квітня за фіксованою ціною, повідомляє Интерфакс-Украина.

Така позиція була озвучена під час засідання 5 березня.

"Річний продукт ми будемо вводити. Про це вже неодноразово заявляли і уряд і президент. Сьогодні попереднє схвалення. Всіх запрошуємо до обговорення, щоб з 1 травня його ввести", - заявив голова НКРЕКУ Валерій Тарасюк.

За його словами, річний продукт дозволить гарантувати населенню стабільну ціну газу, проте споживач при цьому збереже за собою свободу вибору постачальника.

Як поінформували представники регулятора, споживач також матиме можливість купувати на вибір інші види продуктів постачальника, подекадні, помісячні або поквартальні.

Як наголошується в обґрунтуванні до документа, його прийняття дозволить побутовим споживачам купувати газ протягом року за фіксованою ціною, що убезпечить їх від коливань цін на ринку.

Згідно з проектом змін до правил поставок газу, постачальники будуть зобов'язані оприлюднювати на власних сайтах ціну ресурсу, що поставляється в рамках базового річного пропозиції, до 25 квітня кожного року. Термін дії базового річного пакета не залежить від початку поставок споживачеві і триває до 30 квітня. При цьому постачальник не зможе змінювати ціну поставки в рамках річного пакета протягом періоду його дії.

У той же час постачальники матимуть можливість пропонувати інші позиції побутовим споживачам, розміщуючи їх на сайті таким чином, щоб була можливість однозначно визначити, яка з них є базової річної.

При поставках природного газу в рамках базового річного пропозиції оплата рахунку постачальника повинна бути здійснена не пізніше 25 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Передбачається, що проект постанови про внесення змін до правил поставок газу і, відповідного, в типовий договір про його постачання вступить в силу з 1 квітня поточного року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics