Close button

Байдену та Зеленському час провести телефонну розмову - Atlantic Council

Байдену та Зеленському час провести телефонну розмову - Atlantic Council

Впливовий аналітичний центр Atlantic Council оприлюднив низку першочергових рекомендацій для адміністрації Джо Байдена на українському напрямі з метою відновлення «правильної основи» двосторонніх відносин після президентства Дональда Трампа, повідомляє Укринформ.

Головні аспекти оприлюднив у п’ятницю експосол США в Києві Джон Гербст, який зараз очолює Євразійський центр у Atlantic Council.

"Єдина найголовніша рекомендація, яку ми пропонуємо – це те, щоби президент Байден зв’язався з президентом Зеленським. Настав час для першої телефонної розмови двох президентів, після чого має відбутися їхня зустріч з метою встановлення або відновлення довірливих відносин між главами США й України", - підкреслив Гербст.

Він зауважив, що це також дозволить розвинути "дуже важливий двосторонній порядок денний" й передусім посилити позиції України у протистоянні російській агресії на Донбасі та в умовах окупації Криму.

Крім того, Гербст наголосив, що нинішня адміністрація не повинна зволікати з призначенням посла США в Києві. Це мусить бути "високопоставлена особа, яка мала би прямий доступ до президента Байдена".

Уряд США також повинен «відігравати активну роль у дипломатичному врегулюванні на Донбасі» в умовах фактичного замороження Мінського процесу.

"Переговори на серйозному рівні між американськими дипломатами й росіянами відбувалися лише тоді, коли Вікторія Нуланд була помічником держсекретаря за часів Обами, а Курт Волкер був спеціальним посланником при Трампі",- нагадав експерт.

Водночас США, на думку експертів Atlantic Council, "повинні збільшити американську військову допомогу Україні" до $500 мільйонів на рік, а також посилити санкції проти Москви, "щоби збільшити ціну для РФ" через її агресію проти сусідньої держави.

"Ми повинні зміцнити безпеку в Південно-Східній Європі й на Чорному морі, як це було зроблено в Балтійському регіоні", - зауважив Гербст.

До того ж, за його словами, необхідно поглибити інтеграцію України в НАТО, з кінцевою метою її членства Північноатлантичному альянсі.

Важливими є також питання внутрішніх реформ в Україні, зауважив колишній посол. У цьому зв’язку адміністрації Байдена рекомендується призначити офіційного уповноваженого в уряді США, який опікувався би саме цим напрямом.

Крім того, американське експертне товариство рекомендує нинішній адміністрації зосередити увагу на просуванні ініціатив щодо створення незалежних судів в Україні; запровадженні санкцій проти корупціонерів, які підривають реформи; забезпеченні повної лібералізації енергетичних ринків в Україні. Важливими аспектами також називаються розкриття інформації про власників ЗМІ; відстоювання антимонопольного законодавства в Україні; просування незалежності НБУ.

Оголошення рекомендацій для уряду Джо Байдена відбулося під час міжнародної онлайн-конференції, організованої в п’ятницю Atlantic Council та Радою Ялтинської європейської стратегії YES на тему: "Що Байден має робити щодо України?".

Новини

Популярні теми форуму

analytics