Close button

"Його просто кинуть": депутати від "Слуги народу" про санкції проти Коломойського

"Його просто кинуть": депутати від "Слуги народу" про санкції проти Коломойського

Сьогодні США ввели санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського, повідомляє Страна.ua.

Видання опитало депутатів «Слуги народу», що вони думають про ці санкції.

Ірина Верещук, депутат фракції «Слуга народу»:

«Санкції не стали великим сюрпризом для самого Коломойського, з огляду на минулі санкції на Олександра Дубинського. Хто стежить за цією справою, розуміє, що Америка готувала докази. Їх законодавство дозволяє збирати докази без оповіщення підозрюваного. Що і сталося.

Тепер питання до української сторони. Як реагуватиме Україна? Тому що США - наш партнер. Зрозуміло, що не реагувати не вдасться. Заява держсекретаря США Ентоні Блінкена про санкції щодо Коломойського було політичним. Зрозуміло, що там чекають реакції України.

Ми не знаємо подробиць про санкції, але як я розумію, мова йде про період, коли Коломойський був головою Дніпропетровської ОДА. Тобто, 2014-2015 рік. Подивимося на деталі. Але однозначно без реакції президента та інших високопосадовців не обійтися.

Яка може бути реакція президента? Президент може бути знайомий з ким завгодно, і мати справи до моменту прийняття посади президента - все інше залишається за лаштунками і за дужками. Сьогодні у президента немає великого вибору. І цей вибір повинен бути на стороні закону, звичайно. Якою має бути ця реакція? Кримінальне провадження. Можливо, воно є, ми просто про нього не знаємо, а може - ні, але буде як реакція на санкції. Виключити з фракції Коломойського не вийде, так як його формально немає у фракції. Але, як ви розумієте, є інші питання, які потрібно буде обговорити.

Пан Коломойський - бізнесмен. Його бізнес є в Україні і пов'язаний з критичною інфраструктурою. Я маю на увазі енергетичну галузь, де його вплив очевидний. Як тепер зробити так, щоб його вплив не завдавав шкоди нашим національним інтересам і не був загрозою безпеці? Це велике питання ".

Дмитро Чорний, депутат фракції "Слуга народу":

"Людині і його сім'ї заборонили в'їзд на територію США. Мегасанкціямі я б не називав. Багатьом людям відмовляють в отриманні американської візи. А тут заборонили в'їзд. Чи хотів він туди їхати? Сумніваюся. Ці санкції введені швидше для заголовків в ЗМІ.

Реакція Зеленського? А чому йому потрібно якось на це реагувати? За фактом, яке відношення Коломойський має до Зеленського? Чому президент повинен реагувати на заборону в'їзду громадянам України в США? Сьогодні заборонили в'їзд Коломойському, завтра, умовно, ще комусь заборонять. Йому постійно потрібно на всіх реагувати?

Можливо, якась заява буде в Офісі президента, але президент зараз заявляє, що він хоче створити країну без олігархів. Ну ок. Чи буде кримінальне провадження в Україні? За що? За те, що Коломойському заборонили в'їзд? Або Україна відкриє кримінальне провадження проти уряду США? Думаю що ні. А навіщо?

Це історія проти особистості, якій інкримінують корупцію за часів, коли він був на державній посаді. Як я розумію. На території України, наскільки мені відомо, немає кримінальних справ проти Коломойського, і підтверджень фактів його корупції немає. Як мені здається, це більш суб'єктивне ставлення до нього США, а не об'єктивне ".

Роман Каптелов, депутат фракції "Слуга народу":

"Чи буде кримінальне провадження? Це питання не до мене. Я думаю, що всі, хто були причетні до махінацій в минулому, будь це олігарх або хтось інший - повинні відповідати за свої вчинки. Тим більше, це інша держава, у них є свої закони.

Чи буде реакція Зеленського? А до чого вона повинна бути? У них з Коломойським були якісь в минулому стосунки, але, коли Зеленський став президентом, як я розумію, віддалився від олігархів. Я не бачу, що вони близькі люди.

Я не співробітник правоохоронних органів, не можу сказати, чи буде кримінальне провадження проти Коломойського. Як депутат скажу, що це очікувано, тому що це в рамках виробництв, які США вводить проти Дубинського, Коломойського.

Не те, щоб я радів і стрибав від санкцій проти Коломойського. Але є факт, і думаю, що це не фейк. До цього потрібно ставитися як до верховенства права, закону, держави. Нам потрібно на США рівнятися з тієї точки зору, що все перед законом рівні ".

Олексій Мовчан, депутат фракції "Слуга народу":

"Давайте почекаємо, подивимося на ці санкції і зрозуміємо, що це взагалі таке. Не знаю, чи буде реакція фракції. Я не криміналіст і не можу сказати, що один олігарх винен, а інші невинні. Якщо є докази, пред'явіть.

Я проти того, щоб президент особисто втручався в роботу правоохоронної системи, ініціюючи кримінальні справи.

Я не уявляю, як ця історія може вплинути на фракцію. У нас вже був кейс одного депутата "Слуги народу", який потрапив під санкції - Олександр Дубинський. Говорили, що це все - кінець. Але, як бачимо, не кінець. Це майже ніяк не вплинуло на фракцію.

Основа - це реакція президента. А буде вона чи ні - давайте почекаємо. Від цього все буде залежати ".

Олексій Жмеренецкій, депутат фракції "Слуга народу":

"Зеленський спочатку на виборах в 2019 році заявляв про деолігархізацію. Але в таких справах потрібно міжнародне співробітництво. Зазвичай великі олігархи, корупціонери мають трансконтинентальний характер. І щоб з ними боротися, потрібна співпраця в тому числі з американськими інституціями, правоохоронними органами.

Зміна Адміністрації президента США, безумовно, поліпшила цю співпрацю. Так що виходить така синергія: і нова Адміністрація посилила антикорупційну роботу в країнах, що розвиваються, і це дало можливість українській владі спиратися на добру волю американських партнерів.

Відносини Зеленського і Коломойського переоцінені. Навіть якщо у них були спільні бізнес-інтереси, у мене немає інформації, що вони були друзями. Якщо є привід і доказова база, буде і кримінальне провадження проти Коломойського в Україні. Особисті взаємини не зупинять Зеленського.

У депутатів з так званої "орбіти Коломойського" тепер два сценарії.

Перший: Коломойський, намагаючись шантажувати українську або американську владу, посилить деструктивний вплив своїх депутатів. Це може бути саботаж, ініціювання провокаційних проектів.

Або другий варіант. Лояльні до Коломойського депутати і окремі політичні групи переосмислять вигоду співпраці з Коломойським. Чи зрозуміють, що всі, хто так чи інакше співпрацював з Коломойським, потраплять під удар Адміністрації президента США і в перспективі правоохоронних органів України. Тоді вони злякаються, чисто економічно відчують, що продовжувати співпрацю невигідно, і вплив Коломойського ослабне.

Від нього просто відвернуться. Його кинуть ".

Новини

Популярні теми форуму

analytics