Close button

З 2075 року океани почнуть виділяти озоноруйнующі речовини

З 2075 року океани почнуть виділяти озоноруйнующі речовини

Світовий океан є величезним сховищем газів, наприклад в ньому є озоноруйнівні хлорфторвуглеці. Вчені з'ясували, що настане переломний момент, коли океан перестане поглинати і почне випускати ці руйнівні гази в атмосферу, повідомляє Хайтек.

Дослідники Массачусетського технологічного інституту виявили, що океанічні потоки принаймні одного типу хлорфторуглеродов (ХФУ), відомого як ХФУ-11, впливає на стан атмосфери.

ХФУ-11 - це хлорфторвуглеці, який використовується для виробництва холодоагентів і ізоляційних пінопластів. При викиді в атмосферу хімічна речовина запускає ланцюгову реакцію, яка в кінцевому підсумку руйнує озон-атмосферний шар, що захищає Землю від шкідливого ультрафіолетового випромінювання.

З 2010 року виробництво і використання цієї хімічної речовини було поступово припинено у всьому світі відповідно до Монреальським протоколом - глобальним договором, спрямованим на відновлення і захист озонового шару.

За результатами своєї роботи автори вважають, що глобальний океан повністю змінить свою давню роль - перестане поглинати озоноруйнівні хімічні речовини.

Дослідники прогнозують, що до 2075 року океани будуть викидати в атмосферу більше ХФУ-11, ніж поглинають, і до 2130 року випустять стільки газів, що це глобально відіб'ється на кліматичній ситуації

Крім того, зі збільшенням зміни клімату ці події можуть відбутися на 10 років раніше.

Новини

Популярні теми форуму

analytics