Close button

Половина українців відмовляться вакцинуватися від коронавируса — опитування

Половина українців відмовляться вакцинуватися від коронавируса — опитування
Половина українців без роздумів відмовиться від вакцинації проти COVID-19, якщо у них з'явиться така можливість.

Про це свідчать оприлюднені на пресконференції дані опитування, проведеного Українським інститутом майбутнього (UIF) за сприяння «Нью Імідж Маркетинг Груп», повідомляє УНИАН.

Згідно з результатами опитування, кількість категорично негативно налаштованих до вакцинації зросла з 44% (минулого місяця) до 51%.

Кожен п'ятий громадянин, як і місяць тому, вважає за краще відкласти питання вакцинації на потім.

Частка тих, хто готовий зробити щеплення, але з застереженнями, знизилася в порівнянні з даними попереднього опитування: 15% респондентів вказали, що будуть дивитися на країну походження вакцини (в минулому місяці таких було 18%), і 6% обов'язковою умовою назвали безкоштовність щеплення (було 9%).

Безумовно вакцинуватися готові лише 10% опитаних.

Також соцдослідження показало, що молодь менш серйозно ставитися до небезпеки коронавірусу. Зокрема, 56% респондентів до 24 років не мають наміру вакцинуватися, тоді як серед людей старше 55 років таких 44%.

Разом з тим близько половини (44%) громадян не можуть відповісти, яка з вакцин викликає у них довіру. Порівняно частіше згадується американо-німецька Pfizer - 16% (18% в минулому місяці). На другому місці - американська Moderna - 11% і з невеликою різницею російський «Супутник V» - 9% (12% в минулому місяці).

Єдина наявна на сьогоднішній день в Україні вакцина - індійського виробництва CoviShield - викликає довіру тільки у 3% громадян.

Крім того, опитування продемонструвало, що жителі України по-різному ставляться до вакцин різних виробників. Так, на заході по 19% респондентів довіряють вакцинам від Pfizer і Moderna. На півдні і сході до 20% опитаних довіряють російській вакцині «Супутник V».

На питання, що таке коронавірус, 47% респондентів зазначили, що це небезпечна хвороба (в минулому місяці так вважав 41% опитаний). Зменшилася кількість тих, хто вважає COVID-19 хоча і небезпечна хвороба, але небезпека якої перебільшена, - 34% (раніше 37%).

Ще 12% (раніше 15%) українців вважають, що це звичайна хвороба, як грип і ГРВІ, і її не треба виділяти серед інших. При цьому 4% (раніше 3%) не вірять в існування коронавірусу.

Опитування проводилося з 3 по 13 березня серед населення України у віці від 18 років у всіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу. Вибіркова сукупність - 2,4 тис. респондентів. Метод опитування: особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Статистична похибка з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,05%.

Новини

Популярні теми форуму

analytics