Close button

Британія розширить військовий контингент у Чорному морі: роль України

Британія розширить військовий контингент у Чорному морі: роль України

У Великобританії опубліковано Комплексний огляд оборонної та зовнішньої політики країни до 2030 року. У ньому головною прямою загрозою безпеці країни названа Росія. А в пов'язаної з документом стратегії модернізації збройних сил Сполученого Королівства йдеться, що його сили активізуються в Чорному морі, повідомляє Страна.ua.

Публікації огляду у Великобританії чекали більше року. Ще в грудні 2019 року прем'єр-міністр Борис Джонсон оголосив, що міжвідомча і експертна комісія скоро представить своє бачення зовнішньої та оборонної політики королівства. Але в підсумку підготовка огляду затягнулася через пандемію коронавірусу.

При підготовці документа була проведена наймасштабніша ревізія зовнішньополітичних пріоритетів королівства за останні десятиріччя. Хоча деякі напрямки політики залишилися незмінними.

Так, в огляді зазначено, що Росія "продовжує залишатися найбільш гострою прямою загрозою для Британії", і очевидно і надалі буде активно відстоювати свої інтереси в сусідніх європейських країнах. Росію поруч з Іраном і Північною Кореєю згадують як країни, чия опортуністична політика є одним з ключових чинників погіршення безпекової ситуації в світі і ослаблення міжнародного порядку.

"Ми будемо дотримуватися міжнародних норм і правил та залучати Росію до відповідальності за їх порушення, співпрацюючи з міжнародними партнерами - як після атаки в Солсбері. Ми також будемо підтримувати інші країни Східної Європи і більш широкого регіону для розвитку їх стійкості до погроз, включаючи Україну, де ми продовжимо допомагати з розвитком здібностей її Збройних сил", - йдеться в тексті.

У стратегії же модернізації збройних сил Британії сказано, що вона має намір активізуватися в Чорному морі і на Балтиці.

"Ми розширимо нашу присутність у чорноморському регіоні, на Крайній Півночі, на Балтиці і в Західних Балканах (де ми реалізуємо нову регіональну ініціативу з підготовки військ союзників). Присутність буде побудовано в рамках багатосторонніх груп", - написано в документі.

Великобританія планує спільно з союзниками НАТО забезпечувати відповідь на такі загрози, поєднуючи свої військові, дипломатичні та контррозвідувальні інструменти для підтримки колективної безпеки. Головним союзником Лондона визначені США.

Новини

Популярні теми форуму

analytics