Close button

На які тренди дивляться інвестори в 2021 році

На які тренди дивляться інвестори в 2021 році

Пандемія змінила ринок стартапів в усьому світі. А інвестиції в стартапи з альтернативних все більше стають поширеним класом активів, пише Виталий Полехин, Forbes.

Президент Міжнародної організації інвесторів INVESTORO Віталій Полєхін розповів Forbes, що, на його думку, чекає індустрію в цьому році.

Війни і епідемії завжди кардинально змінювали багато аспектів життя людей. Поточна пандемія виявилася значним глобальним потрясінням з великою кількістю постраждалих індустрій, рецесією економік багатьох країн і більш ніж двома мільйонами загиблих від вірусу. Всі ці фактори сильно вплинули на технологічні стартапи і пов'язану з ними індустрію венчурного капіталу.

Технології, які ми за останній рік стали все більше використовувати щодня, не є чимось новим. Нічого за такий короткий термін, навіть під натиском потреб нової реальності, з'явитися не могло. Швидше вимушено змінилося поведінка людей змусило поглянути на багато речей по-іншому - використовувати вже існуючі інструменти та технології більш активно. Як індустрія венчурного капіталу підтримала поточні технологічні тренди і які нові інструменти, технології та стартапи венчурні інвестори будуть фінансувати в найближчому майбутньому?

Професійні венчурні інвестори після короткого зниження активності на початку пандемії вирішили не повторювати помилок рецесії 2007-2009 років і збільшили фінансування стартапів, показавши під кінець року рекордні обсяги. До них активно приєдналися нетрадиційні венчурні інвестори: бізнес-ангели, сімейні офіси, інституційні інвестори, так звані туристи венчурного ринку, що говорить про те, що технологічні стартапи і швидкозростаючі кампанії перестають бути альтернативними інвестиціями, а займають все більше місця в портфелях всіх інвесторів. Черга найближчим часом за активним розвитком нових інструментів, технологій, які займають тепер уми не тільки візіонерів і футуристів, але і цілком прагматичних інвесторів.

Глобальний венчурний ринок

За результатами 2020 роки ми побачили істотне зростання обсягу фінансування стартапів в усьому світі. У Північній Америці, Азії та Європі обсяг фінансування стартапів рік до року виріс на 15% і склав, за даними CB Insights, $ 259 млрд, при цьому в Азії обсяг фінансування збільшився на 28% рік до року, в США - на 12% і в Європі - на 1%.

Однак видно, що, незважаючи на збільшення обсягу грошей, загальна кількість угод знизилася в минулому році на 7% - до 16 773. Це говорить про те, що кращі стартапи отримують сильно більше грошей, а венчурні інвестори не хочуть повторювати помилки рецесії кінця 2000- х і упускати поточний тренд. За даними KPMG, які також відображають зростання за всіма параметрами, крім кількості угод, виріс навіть середній чек однієї угоди на всіх стадіях. Також зросла по всьому світу середня оцінка кампаній на раундах, крім посівного, де середня оцінка все-таки впала.

За даними Crunchbase, в 2020-м по всьому світу понад 1500 компаній на загальну суму $ 149 млрд були поглинені ніж 1300 корпораціями. При цьому 41 поглинена компанія мала оцінку вище $ 1 млрд, тобто була єдинорогом, що побило рекорд всіх часів із загальною цифрою $ 104 млрд.

Венчурний ринок США

Дані Pitchbook по ринку США ще вище і показують не $ 132 млрд, як в CB Insights, а $ 156 млрд венчурного фінансування в 2020 році. Тут ми бачимо нові рекорди - і за загальною вартістю угод, і за сумами виходів, і по залученому капіталу для венчурних фондів. Інвестори вклали $ 156,2 млрд у стартапи, отримали $ 290,1 млрд у вартості через виходи і залучили $ 73,6 млрд у наступні фонди венчурного капіталу. Саме пандемія зробила технологічний сектор основним бенефіціаром, причому довгостроковим, так як повернення до нормального життя не скасує змінилося поведінка як бізнесів, так і кінцевих споживачів.

У 2020 році було закрито рекордну кількість мега-раундів - 321, з яких 256 - пізні стадії. Для порівняння: в 2019-м закрито всього 242 мега-раунду. А десять років тому - тільки 46. За даними Pitchbook, закриті мега-раунди були на загальну суму в $ 70,9 млрд, що вище за попередній рекорд в $ 64,6 млрд в 2018 році і склало 45,4% всіх угод в США. CB Insights показує приблизно таку ж кількість мега-раундів - 318, і це теж історичний рекорд.

У 2020 році збільшилася кількість виходів через старий інструмент SPAC, який раптом на тлі великих грошей на публічних ринках знайшов рекордну популярність і виріс на 579,6% (за даними Pitchbook), зібравши в цілому на угодах $ 75,1 млрд. Всього було 250 таких випадків прямого розміщення, з яких Palantir і Asana були найпомітнішими.

У США бізнес-ангельське і посівне фінансування спочатку було найбільш постраждалим, так як відсутність нормальних метрик робить особисті зустрічі з засновниками невід'ємною частиною комплексної експертизи проєктів. Однак дуже швидко всі процеси адаптувалися, перенеслися на відео-зустрічі, і інвестори в 2020-м закрили приблизно така ж кількість угод, як і в 2019 році. Що є стартом збільшення активності на ангельських і посівних стадіях, як і під час рецесії 2007-2009 років, коли кількість саме бізнес-ангельських і посівних угод зросла в три рази. Інтернет-стартапи як і раніше лідирують в угодах, а на другому місці - сильно виграв від пандемії сектор охорони здоров'я.

У IV кварталі в США з'явилося 28 нових єдинорогів - рекорд за три місяці, загальна кількість єдинорогів в США теж на рівні історичного рекорду - 225 компаній з оцінкою понад $ 1 млрд. Загальна оцінка американських єдинорогів в IV кварталі 2020 року склала $ 659 млрд. За даними CB Insights, квартал показав рекорд не тільки за кількістю єдинорогів, а й за кількістю виходів за рахунок поглинань - 210.

Минулий рік також був рекордним за кількістю IPO, і поточним трендом є зменшення часу виходу з інвестицій за рахунок розміщення на IPO і збільшення часу, необхідного для виходу через поглинання кампанії. Незважаючи на очікування багатьох учасників ринку на початку пандемії і зниження кількості виходів в 2020 році, за час пандемії сталося більше виходів, ніж будь-коли - 271 (за рахунок злиттів і поглинань і IPO).

Європейський венчурний ринок

Дані по європейському ринку від Pitchbook показують рекорд в € 42,8 млрд, що значно більше даних CB Insights і відповідності не 1% приросту рік до року, а 14,8% зростання до 2019 року. Велика частина приросту - угоди з сумами понад € 25 млн, вони складають 61,8% всіх угод (або € 26,5 млрд). Це як раз ті самі процвітаючі і виграють від пандемії стартапи. Але і нова технологічна хвиля - стартапи, які залучали інвестиції від фондів вперше - отримали € 3,1 млрд в 2020 році.

Активність американських інвесторів на європейському ринку стартапів помітно посилилася і склала € 23 млрд, що на 19,4% вище, ніж в 2019-му. Кількість виходів в Європі збільшилася на 13,9% - до € 18,6 млрд. До речі, Pitchbook вважає і Росію в розділі Центральна і Східна Європа, яка показала рекордні цифри в € 4,1 млрд за рахунок виходу на IPO російського OZON по pre -money оцінці € 3,7 млрд, відзначаючи, що за останні п'ять років великі виходи вже стали нормою для Європи, і в 2021 році число таких мега-виходів буде продовжувати рости. Європейські венчурні фонди залучили € 19,6 млрд, що є рекордом і, згідно з даними Pitchbook, дають 35,2% зростання до 2019 року. Кількість фондів, які залучили новий капітал для інвестицій, склало 172, що вище, ніж раніше, і зламало тренд на зниження, яке спостерігалося в останні два роки. У керуючих фондами в Європі є в наявності рекордний рівень залученого капіталу, щоб інвестувати це в стартапи в 2021 році.

Як венчур став мейнстрімом

Інвестиції в стартапи з альтернативних все більше стають поширеним класом активів. І у найуспішніших інституційних інвесторів венчур вже перевищив класичні 5-10% портфеля. В останньому фінансовому звіті ендаумент фонду Університету Єля за 2020 рік саме венчурні інвестиції в стартапи показують один з кращих результатів по прибутковості серед інших класів активів, що дозволяє бути одним з найуспішніших ендаумент-фондом по прибутковості в цілому.

Спочатку, як і у всіх ендаумент-фондів, сімейних офісів та інших інституціональних інвесторів портфель Єля складався в основному з акцій і облігацій, поки вони не почали шлях до диверсифікації та підвищення прибутковості. З 2013 року, коли венчур займав в портфелі вже 10%, частка інвестицій Єля в стартапи послідовно збільшувалася. У 2019 частка венчура становила вже 27% портфеля, а в 2020-м рекордні $ 7,7 млрд і 30% від усіх активів ендаумент-фонд Єльського університету розміщував в стартапи, інвестуючи в венчурні фонди і разом з ними. Поточна прибутковість Єля на 2020 рік в венчурних інвестиціях становить 23,5% (вже за вирахуванням комісій венчурних фондів), що досить багато, враховуючи суму в $ 7,7 млрд.

Чи є така прибутковість цього великого інституційного інвестора останнім часом чимось особливим? У довгому періоді венчурні інвестиції суттєво обігнали по прибутковості всі інші активи Єля, і за двадцятирічний період принесли ще більше - 24,6% річних. Незвичайні останні 20 років? А що, якщо взяти більший період, наприклад, 40 років? Прибутковість на венчурних інвестиціях Єля з 1976 року склала 33,8% річних. Вражає! Не дивно, що все більше керівників великим капіталом дивляться в бік збільшення своїх розміщень в венчура, використовуючи кращі практики. Так, Єль - один з кращих по перфомансу і в порівнянні з середнім по всьому ринку трохи більше 15% річних в венчура, це все одно більше в порівнянні з бенчмарком в компанії на фондовому ринку в 12%.

Дивляться на венчурні інвестиції та інші інституціональні інвестори, такі як пенсійні фонди. У США 20%, а в Європі навіть третину капіталу в венчурних і прямих інвестиціях приходить з пенсійних фондів. Пенсійні гроші йдуть в венчур, тому що він дає певну премію до звичайних активів на фондових ринках. Венчурні фонди залучають капітал у пенсійних фондів, купують на ці кошти частки в стартапи і отримують прибуток після продажу цих активів стратегам в особі корпорацій або виходу вже швидкозростаючою компанії на фондовий ринок. Саме вагома підстава для пенсійних фондів інвестувати в венчур - це його здатність забезпечувати хорошу прибутковість і в абсолютних, і у відносних цифрах. Це дає адекватне співвідношення ризику і прибутковості.

Уже кілька років венчурна індустрія відчуває інтерес нетрадиційних інвесторів, так званих туристів венчурної індустрії. Pitchbook проаналізував угоди нетрадиційних венчурних інвесторів в США, які склали 1300 на 2018 м році, в 2019-м зросли до 1500, а в 2021-м побили рекорд, так як венчурні інвестиції в стартапи стають звичайною справою навіть для непрофесіоналів і вписуються в їх інвестиційні стратегії. Тільки в США кількість таких угод в 2021 році має бути не менше 1600 як на ранніх, так і на пізніх стадіях розвитку компаній. Однак пізні стадії все-таки превалюють.

Це конфліктує з трендом професійних венчурних інвесторів, які в 2020 році теж активно почали працювати на пізніх стадіях і закривати багатомільйонні мега-раунди. І, можливо, кількість доступних пропозицій для нетрадиційних інвесторів в 2021 році знизиться, що призведе до необхідності нетрадиційним інвесторам співпрацювати з венчурними фондами і керуючими навіть на пізніх стадіях, щоб потрапляти в цікаві угоди, як це роблять LP, фізичні особи та бізнес-ангели. Так, наприклад, ендаумент-фонд Єля робить це за допомогою професійних венчурних фондів Andreessen Horowitz, Benchmark Capital і Greylock Partners. Також венчурні капіталісти вже кілька років активно беруть участь в інвестиціях на дуже ранніх стадіях, включаючи посівні, збираючи вершки навіть там, де раніше стартапи отримували гроші в основному у бізнес-ангелів. Це змушує таких непрофесійних інвесторів, як бізнес-ангели співпрацювати з венчурними фондами в пошуках кращого Пайплайн і цікавих угод.

Як технологічні тренди, ще недавно цікаві лише візіонер і футуристів, стають практичним керівництвом до дії інвесторів і стартапів?

Пандемія запустила попит на величезну кількість проривів в області технологій, які охоплюють усі аспекти життя і бізнесу. Незважаючи на повернення до нормального життя, тотальне вакцинування і найближчий сильний попит на різні активності «вживу», тренд на віддалене взаємодія і процеси триватимуть, і фізична взаємодія більше не буде єдиною нормою. Гібридні формати будуть частиною і особистої, і ділового життя. А віртуальна і доповнена реальність, глибоке і машинне навчання, обробка природної мови зроблять віртуальні простори і взаємодія більш реальними, особистими і більш ефективними.

Нові рішення в області телемедицини принесуть величезну користь і повсюдне впровадження - вже зараз багато існуючі рішення випереджають існуючі законодавчі акти в галузі медицини, але так відбувається практично з усіма інноваціями, і регулятори будуть наздоганяти прогрес.

Онлайн-освіта і освітня система будуть швидко адаптуватися до знов з'явившихся запитів, і інвестори від фінансування вже існуючих рішень активно дивляться на інновації в цьому секторі. Багато освітніх методи піддадуться подальшим значним змінам завдяки поштовху, який отримали під час пандемії. І знову ж таки, існуючі технології AI, AR і VR, що застосовуються в нових рішеннях, допоможуть досягти кардинально нового рівня. Штучний інтелект допоможе підлаштовуватися під конкретного слухача, доповнена і віртуальна реальність - зробити освітній процес більш реалістичним, але при цьому більш ефективним для двох сторін. Ринок онлайн-освіти буде рости не тільки за рахунок заміщення оффлайна онлайном, але і за рахунок тренда на Life Long Learning - навчання протягом усього життя, який буде сильно зростати без необхідності жертвувати суттєвим часом і ставати більш досяжним.

Нові віртуальні спільноти та соціальні мережі йдуть у відповідь на нові запити, які сформувалися під час пандемії. Наприклад, Clubhouse - відповідь на запит не тільки на форму спілкування, а й на ексклюзивність, за рахунок якого був підігрітий інтерес (увійти в кімнату, де спілкуються між собою відомі венчурні інвестори). Підігріта инвайт і контакт-листом, за рахунок якого в кімнаті «майже всі свої», нова соціальна мережа отримала популярність саме під час пандемії. Сам Clubhouse може і втратити цю ексклюзивність, закриваючи запит тільки на формат спілкування, але активно будуть фінансуватися нові соціальні мережі і віртуальні спільноти, що пропонують нові формати та закривають виниклі потреби.

Електронна комерція, яка отримала десятирічний стрибок вперед під час пандемії, буде сильно мінятися в найближчим часом. Віддалене споживання буде процвітати і далі, даючи сильне зростання стартапам в області роботизації (для обслуговування замовлень і доставки), штучного інтелекту (для забезпечення правильної логістики і управління запасами), віртуальної і доповненої реальності (для кращого клієнтського досвіду).

Незважаючи на пандемію, в 2020 році кількість стартапів, що з'явилися в провідних економіках світу, збільшилася, так як підприємці створюють кампанії, що відповідають на нові запити людей і бізнесів. У США зростання кількості нових стартапів досяг свого піку в липні 2020 го і склав 95% до 2019-го року. Схожа тенденція до зростання спостерігається у Франції, Великобританії, Німеччини та Японії. Яким саме стане 2021 рік - покаже час, але навіть можливі нові потрясіння на фінансових ринках можуть лише ненадовго відстрочити задані пандемією тренди на нові технологічні рішення, які вже не зупинити.

Новини

Популярні теми форуму

analytics