Close button

Інвестбанки озвучили прогноз зростання економіки ЄС в стані локдауна

Інвестбанки озвучили прогноз зростання економіки ЄС в стані локдауна

Економісти переглядають в бік зниження прогнози економічного зростання в єврозоні на тлі третьої хвилі захворюваності COVID-19 і затримок в вакцинації, які змушують владу деяких країн, включаючи Францію, Італію і Німеччину, посилювати обмеження, повідомляє Интерфакс-Украина.

Як пише газета Financial Times, відновлення локдаунів в Європі викликає побоювання, що регіон чекає ще один розчаровує літній туристичний сезон, якщо вакцинація не прискориться настільки, щоб дозволити послабити обмеження на поїздки.

Франція ввела новий чотиритижневий карантин в Парижі та кількох інших регіонах 19 березня, після того, як в країні було зафіксовано рекордно високий добовий приріст випадків зараження коронавірусів з листопада. Італія оголосила про посилення карантинного режиму на дні святкування католицького Великодня, тоді як деякі міста Німеччини відмовилися від зняття обмежень, які тільки недавно були ослаблені, через різке збільшення числа інфікованих.

Це спонукало економістів з приватного сектора, в тому числі аналітиків Goldman Sachs, Barclays, ING і Berenberg, знизити свої прогнози зростання економіки єврозони, всупереч поліпшенню економічних перспектив в США і в світі в цілому, відзначає FT.

"До цих пір ми будували наші прогнози щодо єврозони, ґрунтуючись на припущенні про поступове пом'якшення обмежувальних заходів в березні. Що ж, ми можемо забути про це", - цитує видання главу відділу макроекономічних досліджень ING Карстена Бржескі.

За словами Бржескі, ING тепер очікує, що економіка єврозони продемонструє спад на 1,5% в першому кварталі, раніше прогнозувалося зниження на 0,8% ..

Головний економіст Berenberg Хольгер Шмідінг каже, що кожен місяць локдаунів скорочує зростання економіки єврозони на 0,3 процентного пункту. Він погіршив свій прогноз економічного зростання на поточний рік з 4,4% до 4,1%.

Минулого тижня економісти Morgan Stanley попередили, що якщо обмеження будуть діяти ще кілька місяців, це призведе до "ще одному втраченого льоту" і зменшить ВВП Іспанії і Італії на 2-3%.

Економісти Barclays тепер очікують, що обмеження на пересування в Європі будуть скасовані тільки до кінця другого кварталу, "що послабить внутрішній попит і, як наслідок, імпорт". Вони зберегли свій прогноз зростання на цей рік на рівні 3,9%, але знизили прогноз на наступний рік з 5,3% до 4,3%.

Хоча багато аналітиків негативно оцінюють короткострокові перспективи єврозони, більшість переконані, що економіка швидко відновиться, як тільки буде вакциновано достатню кількість людей, щоб зняти велику частину обмежень пізніше в цьому році. Інші вказують на те, що відновлення світової торгівлі стимулюватиме орієнтованих на експорт виробників в Німеччині.

Ерік Нільсен, головний економіст UniCredit, вважає, що підтримку економіці єврозони також надасть прийнятий в США пакет стимулів обсягом $ 1,9 трлн.

"Імпульс з боку США буде позитивним і сильнішим, ніж негативний ефект локдауна", - наводить його слова FT.

Новини

Популярні теми форуму

analytics