Close button

Ілон Маск спростував звинувачення Tesla в шпигунстві

Ілон Маск спростував звинувачення Tesla в шпигунстві

"Tesla просто закрилася б, якби її машини шпигували в Китаї, або який-небудь іншій країні", - таку заяву зробив глава виробника електромобілів Ілон Маск під час телемосту на Форумі розвитку Китаю. Це був фактично відповідь на обмеження, введені китайською владою на використання автомобілів Tesla, повідомляє Вести.

Напередодні стало відомо, що Пекін заборонив використовувати цей сучасний транспорт військовим, співробітникам урядових структур і стратегічно важливих держкомпаній. Крім того на Tesla, як кажуть, більше не можна заїжджати на території військових баз і навіть наближатися до них. Обмеження пояснюють міркуваннями безпеки - зовнішні камери автомобілів, які ті використовують в тому числі для систем допомоги водієві (свого роду полегшеної версії автопілота) знаходяться постійно у включеному режимі і можуть передавати відео з засекречених об'єктів на сервери в США разом з їх точними координатами.

Ілон Маск всі підозри відкинув, заявивши, що для комерційної компанії занадто великі ризики, і спроби участі в шпигунстві будуть коштувати надто дорого. Очевидно, особливо неприємно це було б як раз у випадку з Китаєм, з яким США і без того перебуває в затяжному торгово-політичному конфлікті.

При цьому саме Китай - ключовий ринок для всіх виробників електромобілів і для Tesla особливо. Для компанії Маска це третина всіх світових продажів, за даними Reuters, близько 150 000 автомобілів в рік. З іншого боку і побоювання з приводу всевидящих і постійно підключених до мережі автомобілів теж можна зрозуміти. І якщо для самої Tesla шпигунство не вигідний, то в теорії хтось може використовувати популярні електромобілі в темну. У США якраз щойно засудили хакерів за спробу злому комп'ютерної мережі Tesla.

Та й не тільки автомобілів все це стосується. Аналогічні побоювання щодо витоку секретної інформації висловлювалися свого часу стосовно Pokemon Go, грі в доповненої реальності, яка передбачає використання камери смартфона з точною прив'язкою до географічних координат місця і фактично розташованим в цій місцевості об'єктів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics