Close button

Суд виніс вердикт по апеляції Укренерго проти Ахметова на 651 мільйон

Суд виніс вердикт по апеляції Укренерго проти Ахметова на 651 мільйон

Північний апеляційний госпсуд 9 лютого відмовився задовольнити апеляційну скаргу "Укренерго" і залишив без змін рішення Господарського суду Києва, яким компанії знову ж було відмовлено в задоволенні позову до ТОВ "Д.Трейдінг" про стягнення 651 млн грн за договором надання послуг з передачі електричної енергії, повідомляє Finbalance.

Суди першої та апеляційної інстанцій констатували, що обов'язок по сплаті тарифу за передачу, зокрема, обсягів експортованої електроенергії був введений з прийняттям постанови НКРЕКУ від 07.02.2020 №360, тоді як "Укренерго" подало позов про вартість послуг за липень 2019-січень 2020 , тобто за період, що передує прийняттю постанови, а оскільки відповідно до статті 58 Конституції, закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, то "правові підстави для стягнення з відповідача відповідної частини заборгованості відсутні".

Крім того, суди вказали, що "нарахування плати за послуги з передачі товарів, що експортуються обсягів електроенергії порушує міжнародні зобов'язання України", а тому, на їхню думку, є неправомірними дії "Укренерго" про нарахування плати за передачу електроенергії при її експорті.

Відзначимо, що 22 вересня 2020 року Госпсуд міста Києва відмовився задовольнити позов "Укренерго" до ТОВ "Д.Трейдінг" (кінцевий бенефіціар - Рінат Ахметов) у справі про стягнення 651 млн грн заборгованості за договором про надання послуг з передачі електроенергії.

Згідно з судовими матеріалами, ТОВ "Д.Трейдінг" відзначало, що при експорті не повинно оплачувати послугу з передачі електроенергії, так як це, на його думку, "суперечить умовам договору та вимогам чинного законодавства".

Крім того, 17 листопада 2020 року Госпсуд міста Києва задовольнив позов ТОВ "Д.Тейдінг" і зобов'язав "Укренерго" припинити виставляти рахунки за послуги при експорті електроенергії і включати відповідні послуги в первинні документи, яким оформлюються послуги з передачі електроенергії.

Як повідомлялося, компанії групи ДТЕК Ріната Ахметова ще восени 2018 року припинили сплачувати послуги передачі електроенергії, що надаються державною компанією "Укренерго".

У ДТЕК заявляли, що це питання не врегульоване належним чином в Кодексі системи передачі і не відповідає нормам ЄС. При цьому ДТЕК за допомогою судів домігся скасування рішення Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних (НКРЕКУ), згідно з яким експортери електроенергії зобов'язані оплачувати послуги її передачі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics