Close button

Інтелектуальні хобі впливають на розвиток деменції після 50 років

Інтелектуальні хобі впливають на розвиток деменції після 50 років

Американські вчені проаналізували захоплення і дозвілля людей старше 50 років, щоб зрозуміти, як це може позначитися на майбутньому прояві деменції. Як виявилося, деякі інтелектуально стимулюючі види дозвілля знижують ризик розвитку деменції, проте результати для чоловіків і жінок були різними, пише Екатерина Бельчикова, Популярная механика.

Навіть якщо вам здається, що ви вже не зможете навчитися нічому новому, ваш мозок готовий з цим посперечатися

Автори роботи вивчили роль різних видів діяльності на ризик розвитку деменції, спостерігаючи за більш ніж 8000 людьми старше 50 років протягом 15 років. У своєму дослідженні вони розглянули 13 видів дозвілля, шість з яких були визнані «інтелектуальними», наприклад, читання газети, використання мобільного телефону і проведення часу в інтернеті. Сім вважалися «соціальними» і включали в себе такі активності, як похід в спортзал, спілкування з друзями і волонтерство.

Більшість учасників (70%) заявили, що регулярно займаються від двох до чотирьох інтелектуальних видів діяльності. Тільки 3% добровольців повідомили, що не займаються ніяким інтелектуальним дозвіллям, а 4% займалися всіма шістьма інтелектуальними активностями.

Виявилося, що більша кількість хобі та активностей знижує ризик деменції. При кожному додатковому занятті ризик розвитку знижувався на 9%. Однак жодна з соціальних активностей не чинила статистично значущої захисного ефекту проти деменції. А ось читання газети і використання мобільного телефону знижують ризик в середньому на 21% і 20% відповідно.

Однак автори роботи відзначають, що в зв'язку з цим існує «гендерний розрив». Як виявилося, чоловіки, які читають газету, не отримують ніяких переваг перед деменцією, в той час як жінки отримують. А ось використання мобільного телефону, навпаки, грає роль для чоловіків, але не має ніякого значення для ризику розвитку деменції у жінок. Результати показали, що жінки, які регулярно читають газети, на 35% менше схильні до ризику деменції. Чоловіки на 36% менше схильні до ризику, якщо вони регулярно користуються мобільним телефоном.

Памела Алмейда-Меза, автор роботи, сказала: «Наше дослідження було проведено на людях у віці 50 років і старше, це показало, що ніколи не пізно повернутися до своїх захоплень або навіть почати практикувати новий навик на благо здоров'ю».

Новини

Популярні теми форуму

analytics