Close button

Лікарняний за свій кошт: чому українці не отримали виплати

Лікарняний за свій кошт: чому українці не отримали виплати

В Україні виник колапс з виплатами лікарняних. Сотні тисяч людей не можуть отримати грошей. Борг вже майже 2 млрд гривень! А влітку оплату лікарняних можуть взагалі припинити, повідомляє Сегодня.

Так чи дійсно тепер доведеться хворіти лише власним коштом?

Киянці Поліні Леонової от-от народжувати. Вийшла у декрет у січні. Тоді ж і сподівалася отримати декретні виплати. Усі документи жінка подала вчасно. Однак грошей не отримала досі, хоча минуло вже понад два місяці. Навіть про приблизні строки вже ніхто не каже.

"Розраховуєш на ці гроші також. Не знаю, у скільки пологи обійдуться у принципі. Тому половину я хотіла залишити на пологи, і половину - на перші потреби для себе, для дитини. І бухгалтер наша дзвонить. Їй кажуть, що немає грошей. Чекайте. Ось ми і чекаємо".

Разом з Поліною виплат очікують ще близько 300 тисяч українців. Борг за лікарняними нині - майже 2 млрд гривень. Виплачувати повинен Фонд соціального страхування. Там виправдовуються: затримка сталася через пандемію.

Заступник начальника управління Фонду соціального страхування Анна Харченко пояснює:

"Уже в грудні навантаження зросло у два з половиною рази. Наприклад, якщо в грудні 2019 року потреба в лікарняних досягала 900 млн гривень, то в грудні-2020 року - вже 2,4 млрд гривень".

Виплати затримують на 21 робочий день. Але ситуація з Поліною Леоновою свідчить: багатьом доводиться чекати і набагато довше. Своїх лікарняних так само не отримала Галина Третьякова - голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики. Саме в цей орган звернувся Фонд соцстрахування з проханням, щоб Кабінет міністрів виділив додаткові кошти.

Голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова переконує:

"Ці виплати прийдуть трохи пізніше. Вручну Кабінет міністрів має, як виконавча влада, цю ситуацію врегулювати. Але для цього Кабінет міністрів повинен знайти ці 2,5 мільярда. Тобто, від когось треба забрати".

Затримка виплат - не єдина проблема, з якою можуть зіткнутися українці. Адже через помилки в законі листки непрацездатності з 1 липня можуть взагалі припинити відкривати.

Голова комітету Верховної Ради з питань інтеграції України в ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе каже:

"Коли люди хворіють понад п'ять днів, ці виплати просто не зможе робити Фонд соціального страхування. За травму чи хворобу, яку отримали на роботі, ми не отримуватимемо жодних взагалі компенсацій".

Теперішній закон зберігає виплати в тому випадку, коли людина вирушає на реабілітацію. Однак народні депутати все ж обіцяють, що такого не станеться, бо планують незабаром внести правки та повернути лікарняні.

Новини

Популярні теми форуму

analytics