Close button

Затоплені частини Зеландії нанесли на карту

Затоплені частини Зеландії нанесли на карту

Фахівці з Австралії провели ретельне дослідження кордонів затонулого континенту Зеландії, від якого зараз над поверхнею моря залишилися тільки Нова Зеландії і Нова Каледонія. Результати роботи вчених були опубліковані в Live Science. Також підсумком роботи стала карта, на яку нанесені затонулі частини континенту, пише Металеві Катерина, Planet today.

Материк Зеландія віддрейфував від Гондвани приблизно вісімдесят мільйонів років тому. Його первинні розміри становили майже п'ять мільйонів кв.км. На сьогоднішній день затоплено більше дев'яносто відсотків від його первинної території.

Вивчення континенту триває вже чотири роки. Вченим вже вдалося зібрати дані майже про сорока тисячах кілометрів прибережних територій, що знаходяться під водою. Вони включають в себе інформацію про топографію і магнітних показниках морського дна. Це дозволить краще пізнати, як в давнину утворився первинний коридор між Австралією і Зеландією, який поступово розділив їх на два материка.

На даний момент вважається, що між Австралією і Зеландією на морському дні спочиває ще кілька затоплених невеликих континентів, який відкололися колись від Гондвани. Дане дослідження всього лише частина масштабного всесвітнього проекту з вивчення морського дна. На сьогоднішній день у вчених є перевірені дані лише про десять відсотків цієї terra incognita.

Новини

Популярні теми форуму

analytics