Close button

У Болгарії знайдена глиняна табличка з листом на невідомій мові

У Болгарії знайдена глиняна табличка з листом на невідомій мові

При археологічних розкопках в центральній частині Болгарії археологи виявили ще одну глиняну табличку. Фахівці оцінюють її вік в 7000 років. На табличці нанесені знаки, які вважаються прототипом писемності. Це вже не перша подібна знахідка в цьому регіоні для цього культурного шару. Дані про знахідку опубліковано в Archaeology in Bulgaria, пише Металеві Катерина, Planet today.

Табличку виявили під час розкопок доісторичного поселення, яке існувало тут по обидва береги річки приблизно з 5100 по 4800 роки до нашої ери. Це період пізнього неоліту і раннього мідного віку, - повідомляє Planet today.

Глиняна табличка з нанесеними на неї знаками на думку істориків є яскравим прикладом протопісьма. На жаль, на даний момент розшифрувати напис не представляється можливим, оскільки в записах не використано жодного відомий науці алфавіт. Однак, вчені сподіваються, що надалі подібне завдання зможе вирішувати штучний інтелект.

Перші подібні таблички були знайдені на території Східної Європи ще в 60-і роки минулого століття, і з тих пір їх знаходили регулярно. Найстарішою з них 8000 років. Уже в момент перших знахідок учені ввели в обіг термін "протопісьмо". Більшість табличок має довгасту форму, вони виготовлені з необпаленої глини, і на них, в деяких випадках, крім ліній і візерунків, є малюнки тварин. Однак до сих пір не доведено, що ці знаки були способом передачі інформації.

Новини

Популярні теми форуму

analytics