Close button

Стародавні люди пристосувалися жити не тільки на узбережжі, а й в глибині материка

Стародавні люди пристосувалися жити не тільки на узбережжі, а й в глибині материка
Фото: Кристали кальциту, знайдені в печері в пустелі Калахарі / © www.sciencealert.com

Археологи знайшли свідчення того, що наші предки формувалися як вид не тільки в прибережних зонах, а й далеко від них. Про це свідчать знахідки ритуальних артефактів на півдні Африки, повідомляє Naked science.

Робота опублікована в журналі Nature. Всілякі стародавні знахідки (розкриті раковини молюсків, знаряддя праці) на берегах океану в Африці - батьківщині людства - привели до того, що в науці стало домінувати думка, ніби наш вид склався в умовах, близьких до узбережжя. По крайній мере, якщо говорити про півдні Чорного континенту. Нове дослідження вчених з університетів Кейптауна і Витватерсранда (ПАР), Ла-Троб (Австралія) і Інсбрукського (Австрія), а також Університетського коледжу Лондона (Велика Британія) показує, що перші людські «інновації», подібні до тих, що знайшли в прибережних зонах Південної Африки, існували в той же самий час і за 600 кілометрів від океану.

Мова йде не про утилітарних предметів. Їх виявили в печері на пагорбі Га-Мохан, що підноситься над саваною в пустелі Калахарі. Предмети, які знайшли археологи, являють собою білі кристали кальциту (всього 22 штуки) і фрагменти шкаралупи страусових яєць. Їх, на думку вчених, наші предки використовували в якості резервуарів для води. Датування артефактів становить близько 105 тисяч років. Її вдалося визначити за допомогою методу оптично стимульованої люмінесценції.

Аналіз показав, що кристали потрапили туди не природним шляхом, а були зібрані навмисно. Вчені вважають, що вони служили древнім людям в якості предметів культу і пов'язані з духовними віруваннями і ритуалами. Примітно, що місце, де знайшли кристали, використовується місцевими жителями для проведення ритуалів і в наші дні.

Клімат в Калахарі, як відомо, далеко не найсприятливіший і вельми посушливий - невелика кількість опадів випадає лише в певні сезони. Однак в минулому води там могло накопичуватися більше, ніж сьогодні. Про це свідчать знахідки туфу біля пагорба. Тому, на думку дослідників, стародавні люди могли жити там досить комфортно.

Новини

Популярні теми форуму

analytics