Close button

Чи вийде Туреччина з конвенції Монтре : Ердоган пояснив

Чи вийде Туреччина з конвенції Монтре : Ердоган пояснив

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що у зв'язку з будівництвом нового каналу "Стамбул" Анкара поки не планує виходити з конвенції Монтрьо про статус проток, повідомляє Страна.ua.

"На даний момент у Туреччині немає наміру вийти з конвенції Монтрьо", - запевнив Ердоган.

Він додав, що Анкара продовжить виконувати угоду, поки не знайде можливість для її поліпшення.

"Канал "Стамбул" сприятиме розвантаженню Босфорської протоки і надасть Туреччині суверенну альтернативу без обмежень в рамках конвенції Монтрьо", - сказав президент.

Вперше ідею будівництва каналу "Стамбул", який з'єднає Мармурове і Чорне моря, Ердоган згадав у 2011 році. Тоді він заявляв, що судноплавство в Босфорі може бути скорочено або припинено зовсім, що суперечить конвенції Монтрьо. Потім він не раз повторював свої слова про плани будівництва. Завершити проєкт планується до 2023 року.

Для довідки:

Конвенція Монтрьо 1936 року відновлювала суверенітет Туреччини над протоками Босфор і Дарданелли з Чорного в Середземне море. Її прийняли на конференції про режим Чорноморських проток, що проходила в місті Монтрьо (Швейцарія). При цьому Туреччина зобов'язалася дотримуватися принципів міжнародного морського права

Конвенція зберігає право за торговими судами будь-яких країн вільно проходити через згадані протоки в мирний і у воєнний час. Крім того, в мирний час конвенція дає право вільно проходити через протоки військовим кораблям будь-якого класу, що належить чорноморським державам. Для військових кораблів нечорноморських держав діють обмеження за класом, тоннажем та часом перебування в Чорному морі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics