Close button

Українські чиновники задекларували біткоїнів на 75 млрд грн

Українські чиновники задекларували біткоїнів на 75 млрд грн

За підсумками кампанії декларування за минулий рік, яка завершилася 31 березня, 652 держслужбовців показали наявність 46 351 біткоінiв. Станом на 5 квітня їх вартість становила 75 млрд грн. Про це свідчать дані сервісу Opendatabot, повідомляє UBR.

За п'ять років кількість посадових осіб, які декларують біткоіни, збільшилася в рази. З 2016-му таких було всього 25.

Більшість криптовалюти накопичили працівники міських рад. Структура власників виглядає таким чином:

  • чиновники з міськрад - 11,8%;
  • Нацполіціі - 8,9%;
  • Міністерства оборони та райрад - по 5,8%;
  • прокуратури - 4,4%;
  • Верховної Ради - 3,7%;
  • облрад - 3,1%;
  • сільрад - 2,6%.

380.jpg

Лідером став депутат Дніпровської міськради В'ячеслав Мішалов, задекларувавши 18 000 біткоіни, що перевищує $1 млрд. Він очолює рейтинг другий рік поспіль.

На другому місці знаходиться співробітник МЗС України Петро Ленський, він разом з дружиною Світланою записав 6528 біткоіни.

Три роки знаходяться в верху списку нардепи Олександр і Анатолій Урбанський, показавши 5328 і 4256 біткоіни відповідно. На четвертому місці опинився депутат Одеської облради Володимир Кривошея з показником 3493 біткоіни. Він також другий рік поспіль входить в топ-5.

Зі свого боку, міністр цифровий трансформації Михайло Федоров допустив, що такі цифри в деклараціях можуть не відповідати дійсності.

"У цьому році 652 українських чиновника задекларували 46 351 біткоіни на 75 млрд грн. Або вони їх нафантазували, щоб потім виправдати свій кеш і відбілити гроші, або прогресивних і далекоглядних інвесторів у нас більше, ніж ми думали", - підкреслив міністр.

Варто відзначити, що криптовалюта в Україні не має правового статусу і відстежити її походження неможливо. Тому можна задекларувати будь-яку суму в біткоінах без доказів. Це збільшує ризики фінансових зловживань.

Новини

Популярні теми форуму

analytics