Close button

Гіроскутери і самокати пропонують прирівняти до транспорту

Гіроскутери і самокати пропонують прирівняти до транспорту

У парламенті стурбовані новими засобами переміщення, точніше, безпекою їх водіїв. Формально депутати хочуть посилити нагляд і контроль ситуації на дорозі і захистити найбільш вразливих учасників дорожнього руху, пише Лилия Фоменко, Вести.

Персональний транспорт в рамках

Йдеться про законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України про залучення персонального транспорту в єдину транспортну систему України з підвищенням рівня безпеки дорожнього руху". Автори - колектив народних депутатів фракції "Слуга народу" (Ольга Коваль, Валерій Зуб, Микола Тищенко та інші) і групи "Довіра" (Сергій Вельможний).

Парламентарії керуються доброю метою - захистити найбільш вразливих учасників дорожнього руху, які в ст. 10 Закону "Про дорожній рух" невипадково названі такими. Це діти, особи з інвалідністю, люди похилого віку і велосипедисти. Всі інші учасники дорожнього руху зобов'язані робити все, щоб убезпечити їх.

Як сказано в пояснювальній записці, статистика підтверджує: з 2011 по 2016 роки в Україні 43,7% загиблих в результаті ДТП - пішоходи й велосипедисти.

Посилаючись на Стратегію підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні до 2024 року (прийняту Кабміном 21 жовтня 2020 року), автори законопроєкту наголошують: хоча у 2001 році велосипед визнали транспортним засобом, питання безпеки велосипедистів та інших користувачів персонального транспорту і організації руху велосипедного та інших видів персонального транспорту не віднесені до повноважень жодного центрального органу виконавчої влади.

Зарегулювати гіроскутер

Наділити такими повноваженнями депутати пропонують Кабмін. У законі "Про транспорт" з'явився новий вид - "персональний транспорт". Таким є:

  • велосипеди;
  • електровелосипеди;
  • самокати;
  • електросамокати;
  • сігвеї;
  • гіроборди;
  • самобалансувальні електричні триколісні велосипеди (моноколеса);
  • електроскутери;
  • гіроскутери;
  • Електроскейт;
  • моноциклі (моноколеса).

Всі ці види (плюс гіроролики) включаються до Єдиної транспортної системи України.

Міністерство інфраструктури, на думку авторів проєкту, треба наділити такими повноваженнями:

  • вести облік і здійснювати аналіз причин аварій, ДТП, в тому числі і на персональному транспорті;
  • розробляти профілактичні заходи попередження аварій і катастроф, ДТП за участю, в тому числі персонального транспорту, і контролювати їх виконання,
  • проводити технічне розслідування ДТП за участю персонального транспорту.

Декларативний і більше нічого

Важко сказати, навіщо потрібен законопроєкт, і керуючому  партнеру Адвокатського бюро Вадима Володарського. У коментарі експерт зазначив - в існуючому вигляді проєкт декларативний і не змінить нічого, оскільки ніяк не регулює, де і яким чином повинні рухатися ці так звані транспортні засоби.

"Якщо прописувати такий транспорт, то потрібно вносити докладні зміни до Закону" Про дорожній рух "та потім в ПДР. В даному проєкті немає нічого цього. Тобто подібний транспорт ніби як легалізується, але без конкретних обов'язків його користувачів, без порядку руху та т.п. Це призведе до хаосу і збільшення аварійності", - підкреслив він.

Експерт звертає увагу: проєктом об'єднані як традиційні транспортні засоби (велосипеди і т.п.), так і ті, які в принципі не призначені для участі в дорожньому русі (самокати, моноколеса, сігвеї і т.п.).

"З огляду на їх нестійкість відсутності нормальних гальмівних систем і схильності до падіння на навіть невеликих нерівностях доріг, їх участь у дорожньому русі призведе до підвищення аварійності та травматизму. При цьому з незрозумілої причини забуті цілком призначені для дорожнього руху традиційні мопеди", - зазначає Володарський.

Водії автомобілів в нерівних умовах

Адвокат вважає також, що положення проєкту дискримінаційні до водіїв автомобілів і мотоциклів:

"У нас в разі ДТП з пішоходом і велосипедистом давно існує обвинувальний ухил на адресу саме водія, і, ймовірно, така ситуація буде і з користувачами" нетрадиційних "транспортних засобів. І в практиці це буде великою проблемою".

Для того, щоб цей про.кт відповідав потребам і ситуації, що склалася (а в зв'язку з епідемією коронавірусу багато хто шукає способи переміщення, що дозволяють уникати користування громадським транспортом), потрібно виділити ті легкі транспортні засоби, які призначені для дорожнього руху, вважає Вадим Володарський. Це велосипеди (в тому числі електро-), мопеди, електроскутери. І потрібно прописати права і обов'язки їх водіїв.

"При цьому участь у дорожньому русі моноколес, самокатів, скейтів тощо, де водій знаходиться в положенні стоячи, ні в якому разі не можна дозволяти", - вважає він.

Пішохід спровокував водія

У мережі один з користувачів описав цікавий випадок. Він стояв на тротуарі й отримав штраф за те, що водій автомобіля на нього наїхав.

Судячи з подальших публікацій, оскаржити штраф у 850 гривень користувачеві не вдалося.

Випадок в Івано-Франківську показує, наскільки ускладнився в наш час дорожній рух. Хоча велосипед два десятки років - транспортний засіб, спеціальних велосипедних доріжок для них явно недостатньо. Рухаючись по тротуарах, велосипедисти, теоретично, створюють умови для ДТП, адже можуть на когось наїхати. Пішоходам доводиться ухилятися.

З появою гіроскутеров і моноколес, а також електронних самокатів ситуація ускладнилася. По дорозі їм рухатися не можна, по тротуару - вони все-таки транспортні засоби та можуть загрожувати пішоходам. І якщо ТЗ є інвалідні коляски, то чому моноциклі - ні? З іншого боку, як регулювати рух нових транспортних засобів? Питань безліч, оскільки час іде і технологічний процес також не стоїть на місці. Тільки українські законодавці не встигають або не бачать необхідності змінювати ПДР. Так що даний законопроєкт є, можна сказати, першою ластівкою і робить перший крок в цьому напрямку.

Новини

Популярні теми форуму

analytics