Close button

Нацбанк знову знизив облікову ставку

Нацбанк знову знизив облікову ставку
Фото: Facebook

Сьогодні, у четвер, 14 вересня, відбулося чергове засідання Правління Національного банку України з питань монетарної політики, на якому було ухвалено рішення знизити облікову ставку НБУ з 22 до 20% річних з 15 вересня 2023 року.

Про це на пресконференції керівництва НБУ оголосив голова Національного банку України Андрій Пишний.

Ставка 22% діяла з 28 липня 2023 року.

До цього більше як рік (з 3 червня 2022 року до 27 липня 2023 року) ставка НБУ становила 25%.

Подальше уповільнення інфляції та здатність НБУ забезпечувати курсову стійкість дають можливість продовжити цикл зниження ставки з одночасним збереженням достатньої привабливості гривневих заощаджень, зазначив Пишний.

Водночас, очевидно, що зниження облікової ставки та паралельне зниження прибутковості за депозитними сертифікатами Нацбанку з 22 до 20% призведе до зниження ставок за депозитами населення з боку комерційних банків. Тому тим, хто хоче тримати депозити у національній валюті, варто поквапитися з оформленням таких депозитів, допоки банки ще не суттєво знизили свої ставки.

Щодо курсу долара. Національний банк сьогодні не провів і не анонсував подальших послаблень валютної політики. На питання кореспондента видання NV, як Національний банк відреагував на недавні слова міністра фінансів України Сергія Марченка, який заявив, що "Нас непокоїть зміцнення гривні. Це мінус, про який ми комунікуємо з НБУ та МВФ. Це мінус для експортерів. Наступний рік передбачаємо курс 41,4 грн/$1", голова НБУ відповів, що конкретних цінових параметрів НБУ зараз не розглядає. Тим самим Андрій Пишний дав зрозуміти, що жодних курсових орієнтирів не буде.

Новини

Популярні теми форуму

analytics