Close button

Нардепи не підтримали законопроєкт про накопичувальну пенсію

Нардепи не підтримали законопроєкт про накопичувальну пенсію
Фото: Facebook

Верховна рада відхилила законопроєкт про пенсійну реформу та накопичувальні пенсії. Проєкт відправили авторам на доопрацювання. Про це заявив народний депутат Ярослав Железняк, пише Олександр Білоус, РБК-Україна.

За його даними проєкт №9212, який подали лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, спікер парламенту Руслан Стефанчук та інші, підтримали лише 214 депутатів.

Як зазначив Железняк, навіть у разі прийняття для закону не було шансів в найближчому майбутньому.

"У МВФ є конкретна норма, що будь-які зміни по пенсійній системі мають бути погоджені з Світовим банком. А поки незрозуміла ситуація з демографією (через війну), то порахувати макро для такої зміни дуже важко. Точніше неможливо", - додав він.

Законопроєкт про пенсійну реформу

Нагадаємо, проєкт №9212 внесли до Ради у квітні 2023 року. Він передбачає обов’язкову участь у системі накопичувального пенсійного забезпечення всіх категорій працюючих осіб до досягнення ними 55 років та обов’язкову сплату роботодавцями пенсійних внесків на користь найманих працівників.

Згідно з проєктом, у перший рік роботодавці повинні сплачувати вати 1%, у другий 1,5%, у третій - 2% від розміру заробітної плати працівників, а з державного бюджету буде надходити співфінансуванння на паритетних засадах.

При цьому, розмір єдиного соціального внеску (ЄСВ), який сплачується роботодавцем, залишається незмінним, накопичувальний внесок включається до складу ЄСВ.

За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Держава буде співфінансувати такі внески на паритетних засадах в межах 3% від розміру середньої заробітної плати за видами економічної діяльності у середньому по економіці.

Новини

Популярні теми форуму

analytics