Close button

Гострий смак - гострий ризик. Кому краще не їсти хрін

Хрін, який іноді кладуть до великоднього кошика - це коренеплід, відомий своїм гострим смаком і запахом; тож його часто використовують як приправу до м'яса. Проте, попри його корисні властивості, в деяких випадках вживати хрін не варто, пише Людмила Рябухіна, РБК-Україна.

Про те, кому не варто їсти хрін, читайте в матеріалі від РБК-Україна (проєкт Styler).

Використані джерела для підготовки матеріалу: WebMD, Healthline, Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області.

Харчова цінність хрону

Оскільки хрін зазвичай їдять у невеликих кількостях, типова порція надзвичайно низькокалорійна, але містить мінерали і рослинні сполуки.

Зокрема, в одній столовій ложці (15 г) приготованого хрону міститься:

  • Калорії - 7
  • Білок - менше ніж 1 г
  • Жир - менше ніж 1 г
  • Вуглеводи - 2 г
  • Клітковина - 0,5 г

Крім цього, цей коренеплід містить кальцій, калій, магній, фолієву кислоту та інші мікроелементи, а також вітаміни групи B і вітамін С. До того ж вітаміну C в хроні більше, ніж в лимоні - поступається коренеплід лише смородині та шипшині.

Яка користь від хрону

Глюкозинолати та ізотіоціанати, що містяться в цьому коренеплоді, можуть захищати від раку, пригнічуючи ріст ракових клітин, а також сприяючи їхній загибелі.

Крім цього, ці сполуки запобігають росту чотирьох типів грибків, які провокують захворювання нігтів.

Інші сполуки, такі як синігрін, працюють як антиоксиданти і борються з пошкодженням клітин, спричиненим вільними радикалами.

А алілізотіоціанат, олія, що виділяється при розрізанні кореня хрону, може мати потужні антибактеріальні властивості та боротися з низкою небезпечних бактерій, включно з кишковою паличкою та сальмонелою.

Коли не можна їсти хрін

Оскільки хрін надзвичайно гострий і містить гірчичну олію, краще вживати його помірно. Адже занадто велика кількість цього гострого кореня може викликати подразнення слизової, розлади шлунку, запаморочення і блювоту.

Не радять вживати хрін у таких випадках:

  • виразка шлунка або кишківника, запальні захворювання кишківника, інфекції або інші захворювання травного тракту;
  • гастрит або підвищена кислотність шлунку;
  • хвороби нирок та печінки;
  • ентероколіт;
  • розлади щитовидної залози.

Не рекомендують вживати хрін при вагітності і грудному вигодовуванні - досліджень про можливий вплив недостатньо, щоб стверджувати про відсутність негативних ефектів.

Також не радять їсти хрін дітям віком до 4 років - через надмірну гостроту він може викликати проблеми зі шлунком у маленьких дітей.

В цих випадках необхідно проконсультуватися з лікарем - однак це стосується не лише вживання хрону, а й раціону загалом, адже вплинути на здоров'я може не тільки цей коренеплід.

А збалансоване харчування відповідно до особливостей організму і віку необхідне для нормального функціонування організму.

До речі, раніше ми розповідали про те, чи можна їсти сирий буряк.

Читайте також про те, який чай не можна пити при вагітності.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.

Новини

Популярні теми форуму

analytics