Close button

Експерти пояснили, чи можна насправді засинати із ввімкненим телевізором

Науковці вже не одноразово проводили дослідження щодо того, як технології, які ми використовуємо щодня, впливають на наш сон, вагу, рівень стресу та загальний стан здоров’я, пише Василина Копитко, РБК-Україна.

Про те, чи можна насправді засинати із ввімкненим телевізором, розповідає РБК-Україна (проект Styler) із посиланням на Health line.

Чи можна засинати із ввімкненим телевізором

Навіть якщо вам здається, що ви краще засинаєте із телевізором, експерти все одно не радять це робити, оскільки якість сну страждає. Також це може мати деякі й інші негативні наслідки для здоров’я, зокрема й для синтезу гормонів.

Експерти рекомендують дорослим спати близько 8 годин щоночі. Якщо ви спите 6 годин, у вас є 2 години "заборгованості" по сну. Брак сну може вплинути на здатність чітко мислити та зосереджуватися протягом дня. З часом це може призвести до проблем із психічним і фізичним здоров’ям.

Експерти стверджують, що коли ви спите з увімкненим телевізором, ви насправді спите менше, ніж думаєте.

4 причини, чому це може бути не так вже й погано

Сон з увімкненим телевізором може призвести до серйозних наслідків. Однак є кілька експертів, які кажуть, що це не завжди погана ідея. Нижче наводимо кілька аргументів на користь цієї теорії.

Телевізор може діяти як білий шум - багато людей використовують звук телевізора як своєрідний білий шум, який допомагає заснути. Вони не прислухаються до реплік діалогу чи сюжету, а просто насолоджуються заспокійливим фоновим шумом. Доведено, що білий шум є ефективним засобом для сну.

Телевізори випромінюють менше синього світла, ніж інші пристрої - телевізори випромінюють синє світло, але воно менш інтенсивне, ніж синє світло, яке дає мобільний телефон, планшет чи ноутбук. Чим менше синього світла випромінює пристрій, тим менше він може зашкодити вашому сну.

Знайомі звуки можуть допомогти людям заснути - на відміну від досліджень про телевізор або синє світло та сон, попередні дослідження показали, що прослуховування музики під час сну може справді сприяти здоровому сну.

Деякі люди навіть використовували музику як ефективний засіб від безсоння. Деякі дослідники вважають, що прослуховування будь-яких заспокійливих або знайомих звуків, навіть якщо вони виходять із телевізора, може мати той самий ефект.

Знайомі вигадані світи можуть зменшити стрес - дослідження, проведене в 2012 році, показало, що перегляд знайомих передач може відновити самоконтроль. Засинання під час знайомого вам шоу чи фільму може допомогти мозку розслабитися.

Якщо таки надумались засинати із ввімкненим телевізором, налаштуйте таймер і пристрій самостійно вимкнеться.

Як покращити сон

Може бути важко добре виспатися, особливо якщо у вас стрес. Нижче наводимо кілька чудових порад, які допоможуть вам покращити сон:

  • не вживайте кофеїн або інші стимулятори ввечері
  • не їжте занадто пізно
  • уникайте денного сну
  • уникайте алкоголю
  • намагайтеся отримувати природне сонячне світло протягом дня
  • робіть багато вправ, але не безпосередньо перед сном
  • дотримуйтеся регулярного режиму сну, навіть у вихідні дні
  • приймайте добавку мелатоніну
  • спробуйте нічний душ або ванну
  • переконайтеся, що ваше ліжко зручне
  • якщо вночі у вашій кімнаті світло, одягніть маску для сну

Раніше ми писали про 5 речей, які потрібно робити ввечері, щоб мати гарний настрій вранці.

Читайте також про те, чому ми засинаємо під рутинні звуки.

Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування. Наша мета - надати читачам точну інформацію про симптоми, причини і методи виявлення захворювань. РБК-Україна не несе відповідальність за будь-які діагнози, які можуть бути поставлені читачами на основі матеріалів з цього ресурсу. Ми рекомендуємо не займатися самолікуванням, і у разі будь-яких занепокоєнь стосовно здоров'я звернутися до лікаря.

Новини

Популярні теми форуму

analytics