Close button

ISW: Для захисту Харкова варто дозволити збивати літаки над територією РФ

ISW: Для захисту Харкова варто дозволити збивати літаки над територією РФ
Фото: Hunini

Для відбиття російських ударів по Харкову з використанням ракет і керованих авіабомб, Україні критично потрібні додаткові західні системи ППО, а також санкція партнерів на атаки західною зброєю по військових цілях на території Росії. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), пише Валерій Савицький, РБК-Україна.

У звіті нагадали, що нещодавно десять партнерських країн частково або повністю скасували обмеження на використання Україною наданої Заходом зброї, для ударів по військових цілях на території РФ. Ці політичні рішення дозволять Силам оборони використовувати західні системи ППО для ударів по російських вогневих точках і плацдармах на прикордонних територіях і в повітряному просторі Росії.

В ISW нагадали, що у лютому 2024 року Повітряні сили ЗСУ збили кілька російських військових літаків, більшість із яких завдавали ударів планерними бомбами в напрямку Авдіївки.

"Здатність українських військових збивати російські військові літаки у прифронтовій зоні, свідчить про змогу повторити такі дії за допомогою як українських, так і західних систем для захисту північної частини Харківської області та міста Харкова від російських ударів планерними бомбами, що запускаються з повітряного простору Росії", - йдеться у звіті ISW.

В Інституті вивчення війни нагадали заяву президента Володимира Зеленського про те, що російські війська не зможуть захопити Харків, якщо українські війська отримають і розгорнуть у регіоні два зенітних ракетних комплекси Patriot.

"Протягом останніх кількох тижнів російські війська завдавали ударів по місту Харків за допомогою планерних бомб (керованих авіабомб, КАБів. - ред.) та різноманітних ракет. Однак дві батареї Patriot на півночі Харківської області матимуть обмежену ефективність у захисті від російських повітряних ударів без можливості вести вогонь по російських літаках у повітряному просторі Росії", - йдеться у звіті ISW.

Дозвіл ЗСУ на удари західною зброєю по території РФ

З початком повторного вторгнення через державний кордон у Харківській області 11 травня, Росія почала активні обстріли Харкова та інших населених пунктів КАБами, ФАБами та ракетами з винищувачів з боку Бєлгородської області.

Для припинення цих атак, офіційний Київ розпочав переговори з партнерами про отримання дозволу завдавати ударів у відповідь. Дозвіл на такі дії уже дали 10 країн НАТО.

Водночас США та Німеччина спочатку поставилися до цієї ідеї більш обережно. Згодом США дозволили бити своєю зброєю по РФ, але встановили обмеження.

Німеччина дозволила використовувати власні ЗРК Patriot для збиття російських винищувачів у повітряному просторі РФ.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібні додаткові системи Patriot та збільшення поставок винищувачів F-16.

Новини

Популярні теми форуму

analytics