Close button

У Польщі планують пом'якшити законодавство про аборти

У Польщі планують пом'якшити законодавство про аборти
Фото: Facebook

Польща зробила крок до пом'якшення законодавства щодо проведення абортів після того, як парламентська комісія рекомендувала декриміналізувати їх протягом перших 12 тижнів вагітності, повідомляє Європейська правда.

У квітні Сейм направив чотири різні пропозиції щодо пом'якшення законодавства про аборти до новоствореної спеціальної комісії, яка мала розробити компромісний текст.

Тепер комісія ухвалила одну з пропозицій і рекомендувала парламенту повністю декриміналізувати допомогу в проведенні аборту протягом перших 12 тижнів вагітності. Законодавці розглянуть цю пропозицію пізніше цього року.

У 2020 році Конституційний суд Польщі виніс рішення, яке встановило майже повну заборону абортів і викликало різкі протести ліберальної частини суспільства. 

Під тиском влада тоді керівної партії "Права і справедливість" не опублікувала вердикт суду і його обґрунтування, внаслідок чого закон формально не набув чинності – але створив невизначеність для лікарів.

Новий уряд Польщі на чолі з Дональдом Туском намагається спрямувати законодавство країни в більш ліберальне річище, зокрема пом'якшити правила щодо абортів, але розбіжності всередині урядової коаліції сповільнили прогрес.

Опитування свідчать, що більшість поляків підтримують дозвіл на аборти в разі серйозної загрози для життя матері або її здоров’я, а також за наявності вад плоду.

Новини

Популярні теми форуму

analytics