Close button

Які сни бачать люди в останні дні життя

Які сни бачать люди в останні дні життя

Фахівці американського Центру хоспісної та паліативної допомоги в Буффало зробили неймовірне відкриття. Вони протягом 10 років спостерігали за пацієнтами і виявили, що незадовго до смерті у людей з'являються специфічні сни, повідомляє Dialogs.

Як відзначили медики, люди після перенесеної клінічної смерті часто розповідають неймовірні історії. Вони за фактом проходять оборотний етап смерті, який є перехідним періодом між життям і біологічною смертю. Деякі бачать тунель зі світлом в кінці нього, у деяких перед очима дійсно проносяться моменти з життя, а деякі навіть встигають зустрітися з померлими родичами.

Лікар Крістофер Керр з Центру хоспісної та паліативної допомоги займався вивченням сновидінь близько 10 років. Він з'ясував несподівану річ - за кілька тижнів до смерті люди починають бачити дивні сни. І що найдивовижніше - ці сни повторюються із завидною регулярністю.

За час дослідження було опрацьовано понад 13 тисяч історій хвороби і майже 88% пацієнтів напередодні смерті бачили яскраві сни, які запам'ятовуються. У 72% випадках люди уві сні спілкувалися зі своїми померлими родичами і друзями і при цьому їх охоплювали теплі почуття. 59% пацієнтів у своїх останніх снах пакували валізи або купували квитки - тобто, збиралися за фактом в останню путь. Деякі навіть їхали в поїзді або летіли в літаку, а також виявляли у попутників своїх давно померлих рідних, з якими радісно спілкувалися.

29% пацієнтів розповіли, що бачили уві сні своїх близьких і друзів, але виключно живих. 28% - бачили в своїх передсмертних снах різні спогади з минулого, зі свого життя - різні події, які залишили тільки приємні спогади.

Винятком стали вмираючі діти - їм снилися покійні домашні тварини, яких вони впізнавали. Також їм снилися дорослі, але маленькі пацієнти не могли пригадати, хто ці люди.

Як зазначив Крістофер Керр, загадкові сновидіння зазвичай починаються за 10-12 тижнів до смерті. За три тижні зазвичай їх частота починала збільшуватися, а самі картинки ставали більш насиченим і яскравішими. Наукового пояснення цьому явищу у фахівців немає. Цілком можливо, що напередодні смерті в мозку людини починають відбуватися якісь зміни, які призводять до появи таких снів. Однак, як зізнавалися більшість пацієнтів - такі картинки дуже сильно заспокоюють людей і сильно знижують страх швидкої смерті.

Новини

Популярні теми форуму

analytics