Close button

В Польщі набирає обертів розслідування по екс-главі Укравтодору

В Польщі набирає обертів розслідування по екс-главі Укравтодору

В рамках міжнародного розслідування по екс-міністру транспорту Польщі та колишньому керівнику "Укравтодору" Славоміра Новака польські правоохоронці провели нові арешти, а Офіс генпрокурора і Госбюро розслідувань передали ще одну підозра, повідомляє Обозреватель.

За всі роки Незалежності України ця справа стала першим, в якому керівництво дорожнього відомства зловили на гарячому на вимаганні та величезні хабарі, а також викрили міжнародну злочинну систему "обілечування" великих компаній.

Хто такий Славомир Новак і чому його судять в Польщі

Новак відомий українцям в першу чергу як виконуючий обов'язки голови Державного агентства автомобільних доріг України ( "Укравтодор") з 2016 по 2019 рік. До цього він був міністром транспорту, будівництва і водного транспорту Польщі, міністром у Канцелярії президента, керівником політичного кабінету прем'єр-міністра, радником глави польського оборонного відомства.

За три роки роботи в "Укравтодорі" Новак наробив чимало шуму. Зокрема, екс-держменеджера любив бігати по судах і призначав на посади людей із сумнівною репутацією.

Після відходу з Держагентства автомобільних доріг Новак повернувся до Польщі, а через деякий час спливла його причетність до корупційних злочинів, які зачіпають дві країни.

screenshot32.jpgСлавомир Новак. Джерело: Przemyslaw Skrzydlo

Славомир Новак в 2016 році отримав українське громадянство, але не відмовився від польського. Саме тому його судитимуть в Польщі. З огляду на нульову толерантність до корупції в цій країні, уникнути відповідальності фігуранту розслідування навряд чи вдасться.

У чому звинувачують Новака

Злочини, в яких звинувачують колишнього топ-чиновника, відбулися саме в український період його діяльності. Спільне розслідування провели Антикорупційне бюро Польщі, НАБУ і прокурори двох країн.

Славоміра Новака заарештували в Польщі в липні минулого року. Йому були пред'явлені звинувачення в керівництві організованою злочинною групою, що одержувала вигоду від корупції, відмиванні брудних грошей.

pap2020072203p.jpg

Славомир Новак був заарештований в Польщі 22 липня 2020 року. Джерело: PAP / Radek Pietruszka

За словами в.о. глави Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Максима Грищука, коли українські компанії не могли завершити роботи до кінця або вчасно, глава "Укравтодору" за винагороду пропонував продовжити дію договорів і таким чином уникнути штрафів.

"Це робилося за допомогою фірм з Польщі. Там створювалася фірма і хабарі поповнювали статутний капітал цього підприємства. Таким чином отримували гроші і легалізували їх", - сказав Грищук.

Ще одна схема, коли Новак пропонував міжнародної компанії, яка будує дороги, створити спільне підприємство, в якому передбачав роль і для себе.

"Він обіцяв, що 50% статутного капіталу цього підприємства буде надано його людьми, яким він довіряє. Решта 50% повинна надавати ця міжнародна організація. І після завершення своєї роботи в Україні він планував очолити або увійти до наглядової ради цього підприємства", - пояснив Грищук.

Також за даними слідства навесні 2018 року Славомир Новак заявив одному з учасників тендерних процедур про необхідність платити йому по 45 тисяч євро щомісяця, перераховуючи протягом двох років ці кошти на рахунки компанії, зареєстрованої на Кіпрі - під виглядом надання фіктивних консультаційних послуг.

За даними директора НАБУ Артема Ситника, сума тендерів, які відпрацьовуються в рамках розслідування, становить 270 млн євро.

1595503749-3108.jpg

В рамках справи Новака в Україні і Польщі провели більше 50 обшуків. Джерело: Facebook НАБУ

Фігурантами резонансної справи є великі компанії: Onur Group (Туреччина), українські "Автомагістраль-Південь" і "Альтком", польська ECM Group Polska Sp.

Не виключено, що будуть знайдені нові докази і нові докази, а після них можуть послідувати і нові затримання.

Арешти тривають

Разом з Новаком в липні були арештовані колишній командир військової частини Сил спеціального призначення JW GROM Даріуш Завадка і бізнесмен з Гданська Яцек Палюха.

Полковник Завадка, за даними слідства, передав представнику польської компанії "побажання" Новака про хабарі за сприяння в перемозі в закупівлі консультаційних послуг з розробки проектно-кошторисної та тендерної документації на будівництво і реконструкцію доріг М-01 Київ-Чернігів-Нові Яриловичі і М- 06 Київ-Чоп (з подальшим виконанням авторського і технічного нагляду).

dariusz-zawadka.jpg

Полковник Даріуш Завадка. Джерело: zw.com.pl

Ціна контракту складала 1 784 204 евро, Новак хотів 10% "відкату", але отримав відмову. Саме вимагання хабара у польській компанії послужило поштовхом для серйозного розслідування діяльності екс-керівника "Укравтодору" Славоміра Новака.

У серпні заарештували бізнесмена Олександра Д. - представника польської компанії, який хотів отримати контракт на будівництво і ремонт однієї з автодоріг в Україні. За версією слідства, Олександр Д. запропонував Новаку за поспіль "Укравтодору" хабар в 700 000 злотих.

У січні 2021 р були затримані ще троє фігурантів. Спікер окружної прокуратури у Варшаві, прокурор Олександра Скшіняж повідомила, що арешти були проведені на Підкарпатті, в Малополье і на Помор'ї. Серед затриманих співробітниками Цетрального антикорупційного бюро:

  • Лукаш С., колишній керівник варшавської компанії, акціонером якої є Славомір Новак;
  • Павло Г., віце-президент Малопольської компанії, що надає послуги з інженерії, архітектури та геоінформації;
  • Гжегож В., підприємець, який керує компанією, що надає послуги з безпеки бізнесу.
  • Лукашу З. і Гжегожа В. пред'явлені звинувачення в участі в організованій злочинній групі і відмиванні коштів, здобутих в результаті корупційних злочинів.

Слідством встановлено, що Лукаш З. чотири рази спільно і за погодженням із Славоміром Новаком отримував грошові кошти на загальну суму в 1,3 млн злотих (майже 300 тис. Євро) в обмін на посередництво при "вирішенні питань".

Нові підозри Новаку

Офіс генпрокурора і Госбюро розслідувань 4 січня 2021 направило до Польщі нову підозру Славоміру Новаку. Як розповіли в прес-службі ГБР, в 2017-2019 роках він навмисне не виконував рішення українських судів про поновлення на посаді начальника Служби автомобільних доріг в одній з областей України - більш того, активно перешкоджав виконанню цих рішень.

У підсумку на Держагентство автомобільних доріг наклали штрафи, а Новаку винесли попередження про кримінальну відповідальність. У вересні 2019 року виконавче провадження було завершено, а повідомлення про вчинення кримінального злочину направлено в правоохоронні органи.

Не відстають і польські правоохоронці. Окружна прокуратура Варшави також розширила список звинувачень, пред'явлених самому Славомір Новаку, за рахунок злочинів корупційного характеру, вчинених спільно і за погодженням із затриманими 7 січня Лукашем З. і Гжегожем В.

І, судячи з усього, це ще не кінець. Розслідування триває, а Славомир Новак залишається за гратами.

Автор: Олег Шевченко

Новини

Популярні теми форуму

analytics