Close button

Зношеність мереж, морози, пориви: чи чекати компенсації

Зношеність мереж, морози, пориви: чи чекати компенсації

На найближчі вихідні, 16-17 січня, Україні обіцяють сильні заморозки. У минулі роки це призводило до того, що багато українців залишалися без світла і тепла через зношеність мереж, уразливих до перепаду температур, повідомляє UBR.

Чи покращилася ситуація до цього опалювального сезону і на яку компенсацію можна розраховувати тим, хто постраждає через неякісні роботи комунальників.

Гряде негода

У ніч на 13 січня через сніг та пориви вітру було знеструмлено 55 населених пунктів у чотирьох областях України. Дніпро, Одесу, Запоріжжя, Харків і Львів засипало опадами, а в чорноморських портах обмежили вантажні операції.

На цих вихідних метеорологи обіцяють температуру "мінус" 18-21, що може привести вже не тільки до знеструмлення, а й до аварій на теплотрасах і відключення теплопостачання.

"Безумовно, будь-які екстремальні температури призводять до збільшення різниці температур. А це потенційно збільшує ймовірність виходу з ладу будь-якої мережі. Крім того, негативний вплив має обмерзання і утворення льоду в тріщинах труб. Це може порушити герметичність стиків, а труба вийти з ладу", - попереджає директор спеціальних програм науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

На думку голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенко, морози можуть призвести до різного роду катаклізмів в сфері ЖКГ.

"У разі сильних морозів можуть не тільки трапитися прориви труб, але обмерзання проводів і багато іншого. Так що нас можуть очікувати різного роду катаклізми в сфері ЖКГ. Ситуація з кожним роком все гірше і гірше. Інфраструктуру, тепломережі, житловий фонд практично не ремонтують, тільки в великих містах. Модернізація обладнання на ТЕЦ і ТЕС практично не проводиться ", - пояснює експерт.

Труби старіють

Проблема зношеності інженерних мереж, в тому числі теплових трас, регулярно піднімається, особливо після резонансних аварій, які були також і в минулий опалювальний сезон. Аудиту мереж ніхто не проводить, тому відсоток зношеності можна визначити тільки приблизно.

"За рік нічого не змінилося, хіба що труби стали на рік старше. Різні мережі - холодна, гаряча вода - мають різну ступінь зношеності і різну швидкість корозії металу. Можна говорити про рівень зношеності в 70-80% труб, які виробили свій ресурс" , - пояснює Геннадій Рябцев.

Нормативний термін зносу труби - 33 роки, що, втім, не означає, що по його закінченні вона відразу ж перейде в непридатний стан. З таких труб якраз зараз і складається більшість теплотрас.

Але найбільшу грозу несуть ті мережі, яких занепали і досягли такого ступеня зносу, що в принципі не підлягають ремонту, а тільки заміні. Їх обсяг експерти оцінюють до 20%.

Латання дірок

Комунальні підприємства періодично проводять профілактичні роботи, ремонтують мережі і замінюють застарілі ділянки. Під час підготовки до минулого опалювального сезону, Київтеплоенерго, наприклад, ліквідувало 5 тис. Поривів.

Однак експерти оцінюють ці роботи як латання дірок, системного підходу немає.

"Підвищення цін і тарифів не приводить до підвищення якості обслуговування, якості самих споруд. Все це - заміна того самого старого фонду, але кількість поривів не зменшується, їх динаміка негативна. Отже, заміна труб та мереж не встигає за їх старінням. Чи не відбувається поновлення мереж і поліпшення якості всієї системи в цілому ", - розповідає Геннадій Рябцев.

Перший заступник голови комітету Ради з питань енергетики і ЖКГ Олексій Кучеренко називає причиною проблем тепловиків недофінансування і відсутність державної політики в сфері житлово-комунального господарства.

"Ремонтів буде ще більше, проривів - теж. Катастрофи, напевно, не буде, просто витрат буде більше. Проблема зараз не оперативного характеру, а в тому, що кожен рік мережі амортизуються, собівартість зростає через ремонти, через втрати і іншого. у комунальників недофінансування, а вони хронічні боржники. НАК "Нафтогаз" заганяє їх у банкрутство. І це по всій країні ", - пояснює Олексій Кучеренко.

Страждають українці

В результаті не перший рік страждають споживачі, в першу чергу рядові українці, які посеред зими можуть виявитися без електрики, гарячої води або навіть бути відключеними від теплопостачання внаслідок аварії. При цьому їх інтереси держава взагалі залишило без захисту.

"Єдиний захист споживача полягає в тому, що може бути вам проведуть перерахунок. Якщо, умовно кажучи, в січні у вас не було через прориви гарячої води, то в наступному місяці, може бути, вам компенсують вартість недопоставлених послуг або ресурсу. Але при цьому ніхто не несе більшу відповідальність ", - вказує Геннадій Рябцев.

Такий стан експерти називають несправедливим, адже саме між споживачем послуг і їх постачальником укладено контракт, то і відповідальність їх повинна бути рівною. Однак постачальник знаходиться в більш виграшному положенні - за несплату він має право штрафувати, накладати пеню і відключати послугу, але споживач таких можливостей компенсації позбавлений.

"Якість комунальних послуг на тлі зростання тарифів падає, а от домогтися перерахунку в Україні дуже і дуже складно. Українці практично не захищені від свавілля монополістів, а в державі немає структури, яка може захистити споживачів", - резюмує Олег Попенко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics