Close button

Вивчення вродженого сколіозу: вчені використовують рибок даніо

Вивчення вродженого сколіозу: вчені використовують рибок даніо

Команда вчених з Каліфорнійського університету вивчає мутацію гена, що викликає вроджений сколіоз - дефект, що характеризується нездатністю відокремити хребці і порушенням цілісності грудної клітини, за допомогою рибок даніо, повідомляє News Medical.

Учені використовують даніо-реріо - вид прісноводних риб сімейства коропових як модельний організм для вивчення розвитку хребетних на різних стадіях. Працюючи з цим видом, учені можуть розібратися в загальних для всіх хребетних особливості ембріогенезу, старіння і статевої поведінки. 70% людських генів повторюються в геномі даніо, тоді як за різні людські захворювання відповідальні 80% генів.

Використовуючи інструмент редагування генів CRISPR-Cas9, дослідницька група провела простий експеримент, використовуючи модель рибок даніо, і розділила два гена, які об'єднуються в пари, щоб контролювати здоровий розвиток хребта. В результаті поділу парних генів у рибок розвивався сколіоз.

Згідно з результатами дослідження, опублікованими в журналі Nature, парні гени призводять до нормального розвитку хребта, особливо в умовах стресу навколишнього середовища. Поділ генів частіше призводить до деформації хребта і вродженому сколіозу у рибок даніо.

Новини

Популярні теми форуму

analytics