Close button

"Це був наче сон", — Євгеній Чепурненко: від Другої Ліги до боротьби за медалі в УПЛ

"Це був наче сон", — Євгеній Чепурненко: від Другої Ліги до боротьби за медалі в УПЛ

Дорослі, як правило, не вірять у казки. Проте іноді такі, "казкові", малоймовірні події стаються у реальному житті. Сьогодні ми розкажемо про одну з них, яка схожа на історію Попелюшки, повідомляє Курс Украины.

Лише рік тому - напочатку багатостраждального 2020 року 30-річний український півзахисник Євгеній Чепуренко грав у другій лізі грузинського чемпіонату за не дуже відомий клуб "Шевардені-1906". На той час на Батьківщині гравець встигнув проявити себе у клубах Другої та Першої ліг, проте в еліті українського футболу так й не пограв. У вересні 2020 року своє 31-річчя Євгеній зустрів в якості футболіста клубу Другої ліги - вишгородського "Діназа". Й, здавалося, УПЛ від нього так само далека, як перемога у Лізі чемпіонів від Джанлуїджі Буффона.

Але у лютому 2021 року Євгеній підписав контракт з чернігівською "Десною", а у минулому турі забив свій перший гол в УПЛ — у ворота львівського "Руху". Про те, як за кілька місяців пройти шлях від гравця Другої ліги до футболіста клубу, який претендує на медалі Прем'єр-Ліги, шанс, емоції, Грузію, збірну та... про гроши (куди ж без цього?) півзахисник розповів в ексклюзивному інтерв'ю для "Курсу України".

З Другої ліги у "князі"

- 22 листопада 2020 року у Другій лізі у складі "Діназа" Ви грали у Києві проти місцевої "Оболоні-2" й навіть забили гол у тому матчі. А 21 лютого 2021 року, у віці 31 року та 168 днів, Ви дебютували в Українській Прем’єр-Лізі у поєдинку "Десна" (Чернігів) – "Динамо" (Київ). Як за чотири місяці пройшли цей шлях – від Другої до Прем’єр-ліги?

- Можна сказати, сам не вірив у те, що вийде повернутися у Чернігів, у свій рідний клуб. Але мені дали цей шанс, можна сказати, за минулі заслуги…

Як отримав пропозицію? Це було після товариського матчу "Діназ" - "Десна" на зборах. Наступного дня мені зателефонував Олександр Дмитрович (Рябоконь, головний тренер "Десни", - прим.), сказав: "Давай спробуємо ще раз, поїдеш з нами на збори, подивимося як буде виходити, якщо усе гаразд – залишишся у команді". Так й вийшло.

- На початку минулого, 2020 року, Ви були футболістом клубу другого, за силою, грузинського дивізіону – "Шевардені-1906". Чи були тоді думки, що через рік опинитеся в УПЛ?

- Ні. Після того як у 2018-му залишив "Десну", думав, що ніколи вже не повернуся у цей клуб. Були свої нюанси – тоді, три роки тому, хоча в мене ще залишалися півроку контракту з "Десною", було вирішено його розірвати… Хотілося, знав, що можу принести користь клубу, проте не усе залежало від мене.Тож під час гри за "Шевардені" про УПЛ навіть не думав.

- Як раз щодо "Шевардені-1906": що це був за проект? Знаю, що у команді було доволі багато українців, зокрема, екс-гравець молодіжної збірної України Денис Скепський… Але у Вищу грузинську лігу команда так й не пробилася…

- Мені зателефонували футбольні люди, сказали, що є такий варіант: команда ставить завдання вийти у Вищу лігу. У клубі було 5-6 українців.

У перші місяці усе було добре. Зокрема, й у фінансовому плані. Але потім почалися проблеми, карантин… Можна сказати, коронавірус поставив хрест на цьому проекті.

- Мабуть, не всі читачі знають, що раніше Ви вже грали за "Десну" й разом з командою вигравали Другу лігу у 2013-му та "срібло" Першої ліги у 2017-му. Що для Вас значить грати в УПЛ саме у футболці "Десни"?

- Мріяв про це ще з того дня, коли залишив "Севастополь" й мені зателефонував Олександр Дмитрович. Він тоді прийняв "Десну", сказав: "Планується серйозне вливання у цей клуб, буде завдання потрапити у Першу лігу й розвиватися далі". Тож ще перед тим як я прийшов у Чернігів (перший контракт з чернігівцями Чепурненко підписав у 2012-му, коли "Десна" виступала у Другій лізі, - прим.), ставив перед собою максимальні цілі та хотів досягти з "сіверянами" максимальних результатів. В нас все було непогано, у 2017-му ми навіть завоювали путівку у Прем’єр-Лігу, але через всім відому історію, в еліту команду не пустили… На щастя, клуб не зупинився, й наступного року "Десна" виконала завдання.

odbi1gl1xc_big.jpg

- 8 березня 2021 року, матч "Рух" - "Десна". Вам – 31 рік та 183 дні, й на 21-й хвилині Ви забиваєте м’яч, який у підсумку стане переможним для чернігівців – Ваш перший м’яч в УПЛ. Що відчували у той момент?

- Не знаю... Це був наче сон. Все так швидко змінилося: чотири місяці тому грав проти "Оболоні-2" у Другій лізі, й ось вже виходжу у стартовому складі "Десни" у Прем’єр-Лізі й забиваю гол… Це тільки позитив, гарні емоції. Можна сказати, маленька мрія здійснилася.

- Якісь сувенір – футболка чи м’яч з того матчу залишились?

- Ні. Залишаться просто спогади (посміхається, - прим.)

Гроші, вік та... кум

- Ви маєте можливість порівняти рівень Прем’єр- та Другої ліг. У чому різниця?

- Різниця велика. У майстерності гравців, у футболі, який в УПЛ набагато швидший. Хоча наразі поля не дають командам показувати весь свій потенціал… Зараз час, скоріш, силового футболу. Але різниця відчувається неозброєним оком – зовсім інший рівень.

- По грошах від переходу виграли?

- Коли Олександр Дмитрович зателефонував, потім на зборах, чесно, не було жодної думки про гроші. Для мене було важливо потрапити у "Десну" та приносити користь у матчах Прем’єр-Ліги. Фінансові питання має вирішувати президент. Зрозуміло, що тепер зарплатня більше, але це було зовсім не головне у питанні переходу.

- Вам 31 рік, цьогоріч виповниться 32… Для новачка Прем’єр-Ліги, напевно, не надто юний вік. Тож повернення у "Десну" – це надовго?

- Контракт підписаний до кінця сезону. Це був просто шанс показати себе. Як казав Олександр Дмитрович, це більш людські моменти: за минулі заслуги мені дали можливість зіграти в УПЛ. Але, звісно, хочеться довести, що я можу приносити користь команді зараз, у 31 рік.

- До речі, як прийняли у колективі? Та чи відновили свою, відому по Другій та Першій лігах, зв’язку з Єгором Картушовим?

-Зв’язка нікуди не поділася. Ми друзі на футбольному полі та за його межами, куми. Тож забити у першому матчі в основному складі, разом зі своїм кумом, другом… Це подвійно приємно.

t_nbcjzdlh_big.jpg

"Діназ", "Шахтар" та... збірна

- "Діназ" у цьому сезоні претендує на перемогу у Другій лізі, "Десна" - на медалі УПЛ. Тож, на Вашу думку, чи можете Ви у цьому сезоні стати призерами одразу двох українських ліг?

- Все можливо. "Діназу" бажаю всього найкращого, виконати завдання, що ставить керівництво. Там гарний колектив, в якого, сподіваюся, усе вийде. Я ж сфокусований на "Десні" та сподіваюся, що допоможу своєю грою команді завоювати медалі УПЛ.

- До речі, щодо "Діназу": у зимове трансферне вікно у зворотному напрямку – з "Десни" у "Діназ" перейшли Сергій Старенький та Євгеній Белич. Думаєте, вони допоможуть команді з Вишгорода?

- Безумовно. Сергій Старенький – футболіст, який багато чого повідав на своєму віку. Я бачив його останні матчі в УПЛ. Думаю, він принесе багато користі "Діназу" та допоможе молоді. Щодо Жені, йому треба розкритися. Думаю, рівень турніру дублерів він переріс, треба рухатися далі. Тож "Діназ" може стати трампліном у його кар’єрі – бажаю йому успіхів.

- Цього тижня "Десна" грає з "Шахтарем". Чернігівці ще жодного разу не перемагали донецький клуб. Цього разу зможете?

- Сказати важко. Будемо робити усе, щоб відібрати очки у кращої команди України. Тренерський штаб здійснить розбір та скаже як нам краще зіграти. Будемо виходити на поле з думками про перемогу.

- Чи знаєте особисто когось з "Шахтаря" та хто, на Вашу думку, найбільш небезпечний гравець цієї команди?

- Особисто ні з ким не знайомий. Відмічати когось з "Шахтаря"… там на кожній позиції гравець високого класу, що представляє збірну. Можна сказати, це команда ТОП-рівня.

dtx9p0afcd_big.jpg

- Чи готує "Десна" "Шахтарю" якісь сюрприз?

- Та ні… Готуємося до чергового матчу. Тренери підкажуть слабкі та сильні сторони "Шахтаря". Будемо відштовхуватися від своєї гри та прагнути досягти позитивного результату.

- До речі, у "Шахтаря" ледь не пів складу грає у збірній України, з "Десни" ж на найближчі матчі викликаний лише Юхим Конопля. На Вашу думку, чи є у "Десні" ті, кого Шевченко пропустив?

- Вважаю, що багато гравців "Десни" заслуговують на виклик, й доводять це на футбольному полі. Не хотілося б називати прізвища…

- Але якщо все ж визначити, скажімо, ТОП-3 гравців "Десни", які, на Вашу думку, вже зараз могли б підсилити збірну України…

- Максим Імереков – гарний захисник, таких гравців з його даними мало в Україні. Андрій Тотовицький, Калітвінцев, Гуцуляк… Вибір великий, насправді (посміхається, - прим.) Є багато хлопців, які демонструють дуже гарний футбол.

Розмовляв Cєргєй Карась

Новини

Популярні теми форуму

analytics