Close button

Де зникли 600 мільйонів призначені для IT-проєкту української армії

Де зникли 600 мільйонів призначені для IT-проєкту української армії

Українська армія планувала отримати сучасний IT-проєкт "Дзвін", завдяки якому була б реалізована система управління сумісна з системами НАТО, але в результаті вийшло нічого: ні грошей, ні сучасного проєкту...

Про це повідомляє BIHUS info.

Ярослав Гончар - один із засновників проєкту "Аеророзвідка", саме з ініціативи таких волонтерів як він, запустили безпілотники, фронт обладнали камерами. "Аеророзвідка" мав об'єднати волонтерський софт у єдину систему спостереження, розвідки й управління військами, звідси і пізніше отримав назву "Дельта".

У 2016 році його представили тодішньому президенту Петру Порошенку та найвищим погонам. Тоді ж в Генштабі дають доручення працювати і впроваджувати "Дельту". Але для того, щоб офіційно ввести "Дельту" потрібно оформити дослідно-конструкторську роботу. Як виявилося "зверху вже вирішили хто буде це робити"

Компанію "Еверест" представили як єдиного зареєстрованого в Україні виконавець ДКР по розробці програмного забезпечення.

Потрібно зазначити, "Еверест" - відома фірма, але до того моменту подібного софту не розробляла. Її основним видом діяльності була торгівля комп'ютерами, приладдям.

Спочатку генерали завірили, "Еверест" не буде нічого розробляти, тільки оформить документацію відповідно до дослідно-конструкторських робіт, і за це віьзме комісію."

Але Генштаб вирішив інкаше, замість того, щоб оформити папери вже до погодженої розробки там вирішили дати "Евересту" писати свою систему з нуля – за 600 мільйонів гривень.

Так для української армії почалася історія проєкту "Дзвін", "дуже дорога та провальна історія".

Нагадаємо "Дзвін-АС" – це автоматизована система центру оперативного керівництва Збройними силами України, ключова складова Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ.

Мунуло 4 роки з підписання контракту, в грудні 2016 року але крім захмарного чеку і відсутності проєкту українська армія не отримала нічого.

Слід зазначити, що спершу в Мінобороні попереджали, що "Еверест" не здатний написати систему з нуля, оскільки він не має досвіду, але дуже швидко їхня думка змінилася, мовляв в компаніїї знайдуть когось із досвідом.

Дзвін створювали чотири роки, його приймали поетапно, на кожному етапі чиновники підписалася, та вкінці коли проєкт вже мав бути готовий СБУ щось запідозрило і вимагало аудит - за що заплатили 600 мільйонів?

Тоді вперше до перевірки залучили не чиновників, а програмістів, які мали перевірити головне програмне забезпечення, ситуація виявилась плачевною.

"Дзвін" мав стати головним елементом Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ. Він мав би забезпечувати автоматизований збір і обробку інформації, оперативний обмін даними, таке ж оперативне прийняття рішень і виконання завдань".

Згідно з аудиторськими висновками "Дзвін" не стане сучасною й ефективною системою управляння військами, розробники "Дзвону" використали протокол, не ратифікований, як стандарт НАТО.

"Дзвін" мав стати основним елементом ЄСУ, але, пишуть в аудиті, "об'єднати його з іншими розробками не вийде.."

Новини

Популярні теми форуму

analytics