Close button

Що очікується на валютному ринку на вихідних

Що очікується на валютному ринку на вихідних

Непростим видався сьогоднішній день на міжбанківському валютному ринку . Новина про те, що Росія зосереджує військову техніку на кордоні з Україною, викликала паніку у іноземних інвесторів, і вони кинулися скуповувати валюту, не дивлячись на ціну.

В результаті котирування злетіли та досягли 28,025 гривні на купівлі та 28,05 гривні на продажу. Національному банку довелося вийти з інтервенцією і продати 50 млн доларів, щоб збити наростаючий ажіотаж.

До закриття торгів п'ятниці зросли на 16 копійок на купівлі та 18,5 копійок на продажу в порівнянні із закриттям четверга.

Хід торгів:

Стартові котирування - 27,83 / 27,88 (купівля / продаж).

Торги п'ятниці відкрилися так само вузько, як і вчора: спред на відкритті склав 5 копійок. Перша угода за ціною 27,88 гривні пройшла лише 09:48.

Ніщо не віщувало бурі: на початку торгів співвідношення продавців і покупців було приблизно рівним, очікувався звичайний торговий день, з тією лише особливістю, що через Страсну П'ятницю в Європі торги по євро сьогодні проводилися за схемою ТОМ (з розрахунками в наступний робочий день), а торги по долару проходили, як зазвичай.

В районі 10:30 в новинних стрічках Bloomberg і Reuters опублікували інформацію про те, що Росія стягує військову техніку до кордонів України. Вона викликала шок у нерезидентів, і вони почали через уповноважені банки виставляти заявки на купівлю великих сум валюти. Всього лише за кілька хвилин цінник на продаж безготівкового долара підскочив до 27,98 гривні.

Об 11 ранку на ринку з'явився Національний банк з інтервенцією на продаж за ціною 27,98 гривні. Поява регулятора заспокоїла покупців, але зупинити їх було вже неможливо. До кінця обідньої перерви вони викупили весь обсяг у Нацбанку.

Після цього котирування піднялися вище рівня 28 гривень і залишилися на ньому до закриття торгів.

Котирування закриття - 28,01 / 28,045 (купівля / продаж).

Загальний обсяг торгів у системі Bloomberg сьогодні виріс на 40 млн у порівнянні з четвергом і склав 186,8 млн доларів. Також банки проводили операції в системах Refinitiv (колишня Reuters) і Укрділінг.

Довідковий курс гривні до долара США зафіксовано Національним банком на 12:00 на рівні 27,9332 гривні.

Офіційний курс долара на 5 квітня встановлений на позначці 27,9555 гривні за долар, зростання на 12,21 копійки.

Офіційний курс євро на 5 квітня встановлений на позначці 32,8365 гривні за євро, зростання на 13,62 копійки.

На міжнародному валютному ринку FOREX співвідношення EUR / USD на 18:30 - 1,1756. Через вихідний, пов'язаний зі Страсного П'ятницею, яку сьогодні святкують католики всього світу, коливання євро на світових ринках сьогодні дуже незначне. Лише увечері, коли заробили американські біржі, євро опустився до позначки 1,1749 долара за євро.

Російський рубль сьогодні вирішив скласти компанію гривні і після зростання до 75,95 рубля за долар почав знижуватися. Станом на 18:30 він торгується у вузькому діапазоні 76,43-76,48 рублів за долар. У Києві ціна готівкового рубля залишається стабільною останні кілька днів; сьогодні його знову продавали по 3,70-3,73 гривень за 10 рублів.

Що очікується на валютному ринку на вихідних

Пасивність готівкового валютного ринку в п'ятницю, пов'язана зі зниженням інтересу населення до валютообмінних операцій, не дозволила курсу готівкового долара вирости так само енергійно, як це робив безготівковий. І хоч до вечора цінник на готівкового «американця» і піднявся на 10 копійок з ранкових 27,82 гривні, але активності покупцям це не додало.

Багато чого буде залежати від того, що сьогодні ввечері українці почують з екранів телевізора. Якщо їх теж будуть лякати «нападом російських військ», то не виключено, що завтра біля обмінників вишикується черга з бажаючих купити долари. До того ж більшість банків завтра буде закрито, і задовольнити попит на долар вони не зможуть. У цьому випадку на табличках обмінників можна буде побачити 28,00 на продаж долара, а то і вище.

Попит на євро навряд чи буде суттєвим: закриття кордонів з Єврозоною через пандемію сильно вдарило по інтересу до євровалюти. До того ж тривале падіння євро підірвало в нього віру у тих, хто використовував його для накопичення.

І вже точно не буде користуватися попитом на вихідних російський рубль; цінник на нього залишиться незмінним.

Новини

Популярні теми форуму

analytics