Close button

Японію закликали консультуватися перед скиданням води з "Фукусіми" в океан

Японію закликали консультуватися перед скиданням води з "Фукусіми" в океан

Китай закликав Японію приймати рішення про скидання радіоактивної води з АЕС "Фукусіма" в океан в консультації з сусідніми країнами, заявив на брифінгу в п'ятницю офіційний представник МЗС КНР Чжао Ліцзянь, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Японський уряд має дотримуватися відповідальної позиції перед своїм народом, сусідніми державами і міжнародним товариством, ретельно оцінювати вплив, який може спричинити проект очищення стічних вод з АЕС "Фукусіма", забруднених тритієм, і за своєю ініціативою, своєчасно, строго, точно і відкрито ділитися інформацією, обережно приймаючи рішення в консультаціях з сусідніми країнами", - наводить слова Чжао Ліцзяня газета People's Daily.

Урядова комісія Японії ще торік рекомендувала скинути воду з "Фукусіми" в море. Але рішення викликало широке невдоволення, зокрема серед представників рибальської індустрії, які побоювалися, що споживачі будуть відмовлятися від будь-яких морепродуктів, виловлених в цій зоні.

Водні відходи з "Фукусіми" нині зберігаються в спеціалізованих резервуарах, вони очищені, але, як і раніше, містять радіоактивний тритій. Уряд збирається знизити рівень вмісту цього елементу відповідно до міжнародних стандартів і через два роки почати скидання води в океан.

У березні 2011 року біля північно-східного узбережжя Японії стався землетрус, який викликав цунамі. Гігантська хвиля обрушилася на АЕС "Фукусіма-1", що призвело до наймасштабнішої аварії подібного роду з моменту події на Чорнобильській АЕС в 1986 році. На АЕС "Фукусіма-1" сталося розплавлення активної зони реакторів відразу на трьох енергоблоках.

Згідно з даними Національного поліцейського агентства, в результаті стихійного лиха у 2011 році загинули 15,9 тис. осіб, а 2,5 тис. досі вважаються зниклими безвісти.

Новини

Популярні теми форуму

analytics