Close button

Міжбанк: чергове затишшя перед бурею

Міжбанк: чергове затишшя перед бурею

Сьогодні ситуація на міжбанківському валютному ринку трохи стабілізувалася.

Нерезиденти, хоч і продовжують скуповувати валюту на вторговані від продажу ОВДП гроші, але попит з їх боку дещо знизився. Водночас стабільну пропозицію валюти від аграріїв дозволяє утримувати ситуацію під контролем. Сьогодні до них почали приєднуватися експортери, у яких закінчується гривня, отримана від компенсації ПДВ наприкінці минулого місяця. Так що ні Національному банку, ні його помічникам-«держбанкам» рятувати становище не довелося. Торгівля протягом першої половини сесії йшла в діапазоні 27,89-27,93 гривень, і тільки після обіду, відреагувавши на вихід вичікувати до останнього покупців, котирування трохи стали підносити.

Досить нудно сьогодні і на готівковому ринку. Різкі стрибки середи та четверга змусили всіх, кому був потрібен долар, купити його. Тому сьогодні відсутність навіть слабкого попиту на готівкового «американця» змушує оптовиків, згнітивши серце, знижувати цінник. Вранці в столиці долар продавали по 27,87-27,90 гривень, а до обіду з'явилися пропозиції по 27,86 і навіть 27,85 гривень. Втім, ось такі дешеві варіанти розбирають швидко, тому можна сказати, що ціна практично не змінювалася.

Кінець тижня змушує спекулянтів на світовому ринку FOREX почати фіксацію прибутку, який вони заробили на зростанні євро протягом усього тижня. Сьогодні на закритті короткострокових позицій євро опустилось з 1,1919 до 1,1882 долара, але здешевіле євро тут же почали купувати, і зниження загальмувалося. Трохи опустилася ціна і на готівкове євро в столиці: вранці за 1 євро просили 33,10-33,13 гривні, а до обіду з'явилися пропозиції по 33,06-33,07 гривень. Падіння попиту на готівкову валюту змушує операторів валютного ринку знижувати цінники, звужуючи спред (різницю між курсами покупки і продажу) до мінімального можливого.

Кінець тижня не сприяє російського рублю: він знову плавно знижується. За першу половину дня з 76,70 він опустився до 77,30 рублів за долар. Ескалація ситуації на сході України погано впливає на російську валюту. У столиці готівковий рубль знову подешевшав: сьогодні його продають по 3,60-3,63 гривень за 10 рублів.

Новини

Популярні теми форуму

analytics