Close button

Китайські компанії захоплюють світовий ринок телевізійних панелей

Китайські компанії захоплюють світовий ринок телевізійних панелей
Фото: Samsung

За даними TrendForce, китайські постачальники займають перші три місця по відвантаженнях телевізійних панелей з сукупною часткою понад 50% у всьому світі. Позиції на ринку вони відбирають як у корейських виробників, так і у тайваньських. Пройде не так багато часу, і всі масові ТВ-панелі будуть випускати в Китаї, повідомляє 3Dnews.

До пандемії коронавiруса компанії Samsung і LG планували швидко вийти з виробництва LCD-панелей. Карантин і віддалена робота з навчанням змусили обох відкласти ці плани. Як результат, виробництво ТБ-панелей в 2021 році виявиться приблизно на тому ж рівні, як і в 2020 році або 269 млн штук на рік.

Цікаво, що незважаючи на високий попит на цю продукцію (в розвинених країнах карантинні заходи майже не слабшають), більше панелей виходити не стало. По-перше, виробники моніторів не поспішають збільшувати виробництво. По-друге, на двох заводах в Японії по виробництву високотехнологічного скла сталися аварії з псуванням обладнання. Тим самим виник дефіцит і зростання цін при укладанні контрактів на поставку.

Недолік виробничих потужностей підштовхує виробників панелей зосередитися на самому прибутковому продукті - на панелях з найбільшою діагоналлю з можливих. Тому, зокрема, TrendForce очікує, що середній розмір телевізійних панелей в цьому році збільшиться на 1,6 дюйма і наблизиться до 50 дюймів. Це також означає, що середня ціна на панелі і телевізори продовжить рости і межі цього зростання важко прогнозувати, адже пандемія COVID-19, ситуація з якою продовжує залишатися невизначеною, все ще далека від приборкання.

tv2.jpg

На думку TrendForce, дві китайські компанії - BOE і CSOT (China Star Optoelectronics Technology) - завдяки розширенню потужностей і іншим діям в сукупності захоплять в цьому році близько 40% ринку виробництва ТВ-панелей. У той же час BOE і CSOT активно вдосконалюють свої технології і просувають продукти високого класу, такі як 8K і Mini LED, і ймовірно, будуть розширювати пропозиції.

Третій китайський виробник ТВ-панелей - компанія HKC - швидко нарощує виробництво. І це відбувається в такому стрімкому темпі, що в цьому році вона вийде на третє місце в світі за обсягами поставок. Поряд зі своєю фабрикою H5 в Чанши, масове виробництво на якій має розпочатися найближчим часом, HKC має в цілому чотири фабрики Gen 8.6. Вона вперше увійде в трійку найбільших виробників ТВ-панелей, що забезпечить річне зростання на 33,7%. Разом з BOE і CSOT компанія HKC поставлять на ринок в цьому році понад 50% ТВ-панелей, закріпивши домінування Китаю в цій сфері.

20210408_163802_0408.png Дані щодо поставок ТВ-панелей в 2020 році і прогноз на 2021 рік. Джерело зображення: TrendForce

Серед двох тайваньських виробників ТВ-панелей найсильніше впаде компанія Innolux. Вона скотиться з другого місця на четверте. Компанія AUO спуститься з шостого на сьоме місце. Обидві вони планують лідирувати в поставках панелей на новітніх технологіях - Micro LED і з роздільною здатністю 8K. До речі, близькість до тайванських виробників чіпів і старі зв'язки допоможуть їм менше страждати від дефіциту напівпровідників, який накрив сучасний світ.

Що стосується компаній LG Display і Samsung (SDC), то вони також планують розширити випуск інноваційних панелей, але не поспішають відмовлятися від виробництва за застарілих LCD-технологій, оскільки попит на них виявився дуже і дуже великий.

Новини

Популярні теми форуму

analytics